Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: 'onderste steen moet boven over schaduwoperatie'

Advocaat: 'onderste steen moet boven over schaduwoperatie'

SCHIPHOL (ANP) - Het volgen van de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef, in de jacht van justitie op Ridouan Taghi, kan niet zonder gevolgen blijven. De raadslieden hadden vorig jaar juni geen afspraak met Taghi in Dubai, zoals in justitiële kringen werd gehoopt, maar met cliënt Khalid J. Over het hoe en waarom van de actie moet de onderste steen boven komen, betoogde Van Kleef woensdag tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen J. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de schaduwoperatie niet relevant voor de zaak tegen J. en hoeft de rechtbank er niets van te vinden.

Het OM vervolgt J. (35) en een groep medeverdachten voor de moord op Alexander Gillis, de 'vergismoord' op Stefan Eggermont en de moord op Massod Amin Hosseini. Alle zaken dateren uit 2014. Daarnaast zou de vermoedelijke bende moorden hebben voorbereid. Taghi is hoofdverdachte in het proces Marengo, dat draait om een andere reeks moorden. Hij werd in december aangehouden in Dubai.

Het schaduwen van Meijering en Van Kleef kwam onlangs aan het licht door een publicatie in het AD. De door het OM geheimgehouden operatie leidde tot boze en verontwaardigde reacties binnen de advocatuur. De betrokken advocaten zijn er woest over.

Bedreiging

J. werd in januari opgepakt door de politie in Dubai en vervolgens uitgezet naar Nederland, waar hij in de cel werd gezet. Volgens J. is hij in Dubai bedreigd met foltering en werd hem gezegd dat hij 'een terrorist' was die bij de bende van Taghi hoorde. Van Kleef zei woensdag dat de Nederlandse justitie "helemaal is losgegaan" om J. te pakken te krijgen. Zijn arrestatie ziet de raadsman als verboden vrucht van de in zijn ogen onrechtmatige schaduwoperatie. Hij wil onder meer tal van functionarissen in Nederland en Dubai horen over de gang van zaken over de observatie en de arrestatie.

Het OM verzet zich tegen dat onderzoek. Toen Van Kleef en zijn collega Meijering werden geobserveerd, was niet bekend dat zij de advocaten van J. waren. J. was toen ook nog geen verdachte in de huidige zaak. Pas in november vorig jaar zijn politie en justitie naar hem op zoek gegaan, aldus het OM. Als er al iets mis zou zijn met het volgen van de advocaten, is dat iets dat de rechter in de zaak tegen Taghi moet beoordelen, vindt justitie. Van Kleef zal later nog uitgebreid schriftelijk reageren op de stellingen van het OM. Het oordeel van de rechtbank volgt daarna.

De volgende inleidende zitting in de zaak is op 4 december. J. en drie medeverdachten blijven in elk geval tot dan vastzitten. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor volgend jaar mei en juni.

Meer uit Binnenland

Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

16 minuten geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

2 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

2 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

4 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

7 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

9 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

10 uur geleden