Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: 'onderste steen moet boven over schaduwoperatie'

Advocaat: 'onderste steen moet boven over schaduwoperatie'

SCHIPHOL (ANP) - Het volgen van de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef, in de jacht van justitie op Ridouan Taghi, kan niet zonder gevolgen blijven. De raadslieden hadden vorig jaar juni geen afspraak met Taghi in Dubai, zoals in justitiële kringen werd gehoopt, maar met cliënt Khalid J. Over het hoe en waarom van de actie moet de onderste steen boven komen, betoogde Van Kleef woensdag tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen J. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de schaduwoperatie niet relevant voor de zaak tegen J. en hoeft de rechtbank er niets van te vinden.

Het OM vervolgt J. (35) en een groep medeverdachten voor de moord op Alexander Gillis, de 'vergismoord' op Stefan Eggermont en de moord op Massod Amin Hosseini. Alle zaken dateren uit 2014. Daarnaast zou de vermoedelijke bende moorden hebben voorbereid. Taghi is hoofdverdachte in het proces Marengo, dat draait om een andere reeks moorden. Hij werd in december aangehouden in Dubai.

Het schaduwen van Meijering en Van Kleef kwam onlangs aan het licht door een publicatie in het AD. De door het OM geheimgehouden operatie leidde tot boze en verontwaardigde reacties binnen de advocatuur. De betrokken advocaten zijn er woest over.

Bedreiging

J. werd in januari opgepakt door de politie in Dubai en vervolgens uitgezet naar Nederland, waar hij in de cel werd gezet. Volgens J. is hij in Dubai bedreigd met foltering en werd hem gezegd dat hij 'een terrorist' was die bij de bende van Taghi hoorde. Van Kleef zei woensdag dat de Nederlandse justitie "helemaal is losgegaan" om J. te pakken te krijgen. Zijn arrestatie ziet de raadsman als verboden vrucht van de in zijn ogen onrechtmatige schaduwoperatie. Hij wil onder meer tal van functionarissen in Nederland en Dubai horen over de gang van zaken over de observatie en de arrestatie.

Het OM verzet zich tegen dat onderzoek. Toen Van Kleef en zijn collega Meijering werden geobserveerd, was niet bekend dat zij de advocaten van J. waren. J. was toen ook nog geen verdachte in de huidige zaak. Pas in november vorig jaar zijn politie en justitie naar hem op zoek gegaan, aldus het OM. Als er al iets mis zou zijn met het volgen van de advocaten, is dat iets dat de rechter in de zaak tegen Taghi moet beoordelen, vindt justitie. Van Kleef zal later nog uitgebreid schriftelijk reageren op de stellingen van het OM. Het oordeel van de rechtbank volgt daarna.

De volgende inleidende zitting in de zaak is op 4 december. J. en drie medeverdachten blijven in elk geval tot dan vastzitten. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor volgend jaar mei en juni.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Brabantse veiligheidsregio’s willen overleg over carnaval 2021

EINDHOVEN (ANP) - De drie veiligheidsregio’s in Brabant willen overleg met de carnavalsverenigingen en de carnavalsfederatie in deze provincie over carnaval 2021. Dit "omdat carnaval niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn", aldus de voorzitters Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings van de drie regio’s in een verklaring maandagavond.

53 minuten geleden
Koning ziet in coronacrisis grote opgave voor Verenigde Naties

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis "als een van de meest positieve krachten ooit". Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een videoboodschap tijdens de bijzondere vergadering van de VN. De bijeenkomst stond in het teken van de 75e verjaardag van de volkerenorganisatie.

1 uur geleden
Vermeer-liefhebbers kunnen Gezicht op Delft voor zichzelf krijgen

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van het werk van Johannes Vermeer kunnen vanaf zaterdag zijn beroemde Gezicht op Delft (1660-1661) tien minuten lang helemaal voor zichzelf hebben. Het Mauritshuis in Den Haag biedt de mogelijkheid aan voor iedereen die vooraf een tijdstip reserveert. De belangstellenden hoeven voor het onderonsje met de grote meester niks extra's te betalen boven op hun gewone kaartje.

6 uur geleden
Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. "Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen", aldus de premier. "Dat is te doen."

6 uur geleden
Tour trekt veel kijkers ondanks uitstel

HILVERSUM (ANP) - De Tour de France trok ondanks de verplaatsing veel kijkers, meldt de NOS die het sportevenement uitzond. Door verschillende televisie- en onlinecijfers bij elkaar op te tellen, blijkt dat meer dan 10 miljoen mensen de Tour dit jaar bij de NOS hebben gevolgd.

7 uur geleden
Vallende bouwkraan mist 3-jarig kind rakelings

HEEL (ANP) - Een hoge bouwkraan is maandagmiddag in Heel (Limburg) door nog onbekende oorzaak omgevallen. Een deel van het gevaarte viel in een tuin waar net een 3-jarig kind aan het spelen was. De kraan viel op een halve meter naast het spelende kind op de grond, zei een woordvoerder van de brandweer. Het kindje kwam met de schrik vrij.

7 uur geleden
Resultaten inspecties horecazaken wekelijks gepubliceerd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet voortaan elke week de nieuwste resultaten van haar inspecties op de website. De actieve openbaarmaking moet leiden tot meer transparantie en hierdoor ook het beter naleven van de regels en wetten.

7 uur geleden