Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat na aanslag: de verwachte rugdekking krijg ik niet

Advocaat na aanslag: de verwachte rugdekking krijg ik niet

HILVERSUM (ANP) - Advocaat en curator Philippe Schol, die in 2019 ternauwernood een moordaanslag overleefde, is teleurgesteld over de manier waarop justitie daarna met zijn beveiliging is omgegaan. De raadsman doet daarover zijn beklag in een interview met EenVandaag. "Ik ruim de rotzooi op van de bv Nederland. Als er dan wat gebeurt, verwacht je rugdekking maar die krijg je niet. Behalve als je aandringt. Het hele beveiligingsaspect vind ik dramatisch."

Het is voor het eerst dat Schol zich publiekelijk uitlaat over wat hem is overkomen en welke gevolgen dat heeft gehad. De aanslag was nog geen twee maanden nadat in Amsterdam advocaat Derk Wiersum was vermoord. Dat veroorzaakte een aardschok in justitieel Nederland.

Schol liet op 6 november 2019 zijn hond uit bij zijn huis in het Duitse Gronau, net over de grens bij Enschede, waar hij kantoor houdt. Hij werd beschoten vanuit een auto en raakte levensgevaarlijk gewond. Twee mogelijke daders zitten momenteel vast. Een eventuele opdrachtgever is volgens Schol nog niet opgepakt. Schol zegt nog veel last te hebben van de ingrijpende gebeurtenis, zowel geestelijk als lichamelijk.

Concrete dreiging

Tegen EenVandaag zegt Schol dat hij meteen wist dat de moordpoging met zijn werk te maken had. Hij was in de periode daarvoor onder meer door de Duitse politie gewaarschuwd dat er een concrete dreiging voor zijn leven bestond. De waarschuwing kwam van de autoriteiten in Nederland, zegt Schol. "Wat de dreiging dan precies inhield, kreeg ik niet te horen. Dat was vertrouwelijk. Bij navraag bij de Nederlandse autoriteiten werd mij kenbaar gemaakt dat ik mij geen zorgen hoefde te maken; veiligheidsmaatregelen waren niet nodig."

Na de aanslag deden verhalen de ronde dat een faillissement van een sportschool in Hengelo de achtergrond was. Schol wil daar verder niet op ingaan. "Die puntjes mogen anderen verbinden, het is nog onderwerp van rechercheonderzoek."

Schol zegt in het interview dat hij direct te horen kreeg dat hij zijn eigen beveiliging moest regelen. "Ik vind dat ik dezelfde rugdekking moet krijgen als een rechter of een officier van justitie, wanneer je wordt geconfronteerd met een moordaanslag. Ik verricht een maatschappelijke taak en dan is de boodschap, red u zichzelf maar. Dan word je boos."

Meer uit Binnenland

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de grote rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

1 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

5 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

9 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

11 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

13 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

14 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

15 uur geleden