Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: moordzaak-Wiersum moet weg uit Amsterdam

Advocaat: moordzaak-Wiersum moet weg uit Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De strafzaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum moet niet worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam. Dat vindt Job Knoester, advocaat van een van de mannen die wordt verdacht van rechtstreekse betrokkenheid bij de moord. Hij verzocht woensdag tijdens een tussentijdse zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp de zaak naar een andere rechtbank te verwijzen, omdat de Amsterdamse rechtbank niet onbevangen naar de zaak zou kunnen kijken.

Wiersum werkte als advocaat in de hoofdstad en zijn gewelddadige dood heeft de rechtbank vorig jaar diep geschokt. Daar gaf de rechtbank ook uiting aan, door een bijeenkomst te organiseren en een persbericht uit te brengen waarin uiting werd gegeven aan het verdriet, zo zette Knoester uiteen. Het verdriet is begrijpelijk, vindt de raadsman, maar de vraag is of een rechtbank een zaak rond zo veel verdriet wel kan behandelen.

Daarnaast wees de raadsman erop dat de rechtbank op de website rechtspraak.nl spreekt over de zaak als de "dodelijke aanslag" op advocaat Wiersum. Volgens Knoester loopt de rechtbank daarmee op de zaken vooruit en toont zij zich niet onbevangen. Een dodelijke aanslag is het scenario van het Openbaar Ministerie, aldus Knoester. Volgens het OM is de moord het werk van de mocromaffia en komt de opdracht ertoe van Ridouan Taghi. Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in de zaak tegen Taghi en een groep medeverdachten. Taghi c.s. worden verdacht van een reeks liquidaties.

Organiserende rol

Het OM verdenkt een neef van Taghi, Anouar, ervan dat hij een organiserende rol heeft gespeeld bij de moord op Wiersum. Zijn advocaat verzocht eerder al de zaak onder te brengen bij een andere rechtbank. Dat verzoek werd afgewezen.

Knoester staat verdachte Moreno B. bij, die woensdag zelf niet in de rechtszaal verscheen. De andere verdachte is Giërmo B. (geen familie). Derk Wiersum werd op 18 september nabij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

Meer uit Binnenland

Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

20 minuten geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

1 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

3 uur geleden
Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk weer opengesteld voor het verkeer.

3 uur geleden
Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in brand heeft gestaan. Het huis en de vlag hebben geen schade opgelopen, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand raakte gewond.

4 uur geleden
Veel interesse voor veiling roemrucht openluchtbordeel op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Voor de veiling van het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao, aanstaande dinsdag, is "internationale belangstelling". Dat zegt de organisatie van de veiling. Wie er concreet belangstelling heeft, is niet duidelijk. Het 'vrolijke kamp', zoals de vertaling uit het Spaans luidt, sloot in 2020 bij het begin van de coronapandemie haar deuren.

5 uur geleden
Vermoedelijk asbest vrijgekomen bij brand in loods Rijnsburg

RIJNSBURG (ANP) - Op het terrein van een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg die zondag in brand stond, is vermoedelijk asbest gevonden. Dat meldt de brandweer. Eerder liet de brandweer weten dat een deel van een naastgelegen camping zou worden ontruimd, maar dat gebeurt toch niet. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

7 uur geleden