Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat Marengo-verdachte: kroongetuige liegt over mijn cliënt

Advocaat Marengo-verdachte: kroongetuige liegt over mijn cliënt

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-verdachte Mohamed R. moet vrijgesproken worden. De verklaringen van de kroongetuige over zijn voormalige beste vriend zijn gebaseerd op leugens, aldus R.'s advocaat Nico Meijering. Hij begon maandag in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp aan zijn pleidooi, waar deze en volgende maand in totaal zes dagen voor uitgetrokken zijn. Tegen R. (41) is een levenslange gevangenisstraf geëist.

R. staat onder meer terecht voor betrokkenheid bij meerdere moorden en pogingen daartoe en deelname aan een criminele organisatie. Zijn broers Saïd en Zaki zijn ook verdachten in het omvangrijke liquidatieproces, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

De strafzaak kwam aan het rollen nadat Nabil B. naar justitie was gestapt en kroongetuige werd. Hij heeft veel belastende verklaringen afgelegd, ook over zijn voormalige goede vriend Mohamed R. Die verklaringen bevatten volgens advocaat Meijering echter "een reeks onwaarheden". "Minstens twaalf", die hij tijdens zijn pleidooi zal uiteenzetten.

Marengo draait om zes moorden en een aantal pogingen daartoe. Toen begin 2018 bekend werd dat B. zich als kroongetuige had gemeld, is kort daarna zijn onschuldige broer Reduan vermoord. In september 2019 is B.'s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in de zomer van vorig jaar is zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Meer uit Binnenland

PSV-selectie met platte kar vertrokken voor toer door Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De spelers van landskampioen PSV zijn iets na 17.00 uur vertrokken bij het Philips Stadion voor een rondrit met de platte kar door Eindhoven. Eindpunt is het Stadhuisplein waar de staf en selectie op het bordes van het stadhuis worden gehuldigd. Vlak voordat de spelers vertrokken, liepen ze met de kampioensschaal een ereronde door het stadion.

47 minuten geleden
Advocaat Schouten staat kroongetuige Nabil B. opnieuw bij

DEN HAAG (ANP) - Advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. weer bijstaan. Dat bevestigt Schouten maandag na berichtgeving door De Telegraaf. De advocaat helpt B. in het hoger beroep in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.

1 uur geleden
Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Nederland en bondgenoten willen asielprocedure in niet-EU-landen

BRUSSEL (ANP) - Nederland en een aantal andere EU-lidstaten dringen aan op het omleiden van onderschepte asielzoekers naar niet-EU-landen. Daar zouden zij dan moeten afwachten of ze asiel krijgen in de Europese Unie, staat in een brief aan de Europese Commissie waaraan de lidstaten werken. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers zouden er tot hun terugreis kunnen worden ondergebracht.

2 uur geleden
Negentig graven vernield op begraafplaats in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht. De gemeente doet aangifte.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

3 uur geleden
Journalisten publieke omroep Italië staken tegen inmenging

ROME (ANP/DPA/AFP) - Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI staken uit protest tegen inmenging door de uiterste rechtse regering van Giorgia Meloni. Ook zijn ze boos over bezuinigingen. Ze hebben voor 24 uur het werk neergelegd.

4 uur geleden