Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

SCHIPHOL (ANP) - Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het liquidatieproces in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Volgens de advocaat dwarsboomt het Openbaar Ministerie hem. "Ik kan mijn cliënt niet bieden waar hij recht op heeft."

Schouten haalde stevig uit naar justitie. "Het OM wil voorwaarden stellen aan mijn optreden. Dat tast mijn kernwaarden als advocaat aan." Volgens de advocaat wilde het OM onder meer dat hij vooraf toestemming zou vragen als hij in de media dingen over zijn veiligheid zou zeggen. Ook zou hij geen procedures meer tegen het OM mogen beginnen. Als de voorwaarden zouden worden ingetrokken, keert Schouten naar eigen zeggen weer terug.

Nadat justitie begin 2018 bekendmaakte te beschikken over kroongetuige Nabil B., werd een week later zijn broer doodgeschoten. In september 2021 werd B.'s advocaat Derk Wiersum vermoord en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. De Vries vormde toen samen met advocaten Schouten en Onno de Jong het verdedigingsteam van B.

Reacties

Na de moord op De Vries, bleven Schouten en De Jong de kroongetuige bijstaan tot maart 2023. Waarom zij destijds stopten, is niet bekendgemaakt. Later kwam alleen De Jong terug als advocaat, bij aanvang van het hoger beroep werd duidelijk dat hij B. toch niet meer bijstond. Daarop keerde Schouten weer terug, maar ook hij stopt nu.

De advocaten-generaal wilde direct na de mededeling van Schouten niet reageren. "Dit is niet de tijd of plaats om dit te doen", zei een van hen. De voorzitter van het hof gaf aan dat hij hoopt dat er snel een oplossing komt. B. zelf zei dat hij zich niet meer vrij voelde om vragen te beantwoorden.

Levenslang

Het Marengo-proces draait om zes moorden en verschillende moordpogingen. Hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn in februari door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De komende drie weken staan zogeheten regiezittingen gepland in het hoger beroep, dan wordt onder meer over de voortgang van de zaken van de veertien verdachten gesproken. Woensdag staat de zaak van Taghi op het programma, ook hij zit met een advocatenkwestie nadat recent bekend werd dat twee van zijn drie advocaten de verdediging hebben neergelegd. Het is de bedoeling dat Taghi woensdag aanwezig is in de rechtbank.

Meer uit Binnenland

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

AMERSFOORT (ANP) - Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

39 minuten geleden
Vijf gewonden bij vechtpartij en steekincident in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - Vijf mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt tijdens een vechtpartij op de Velduil in de Amersfoortse wijk Liendert. Daarbij is ook gestoken. De politie heeft vier personen aangehouden.

8 uur geleden
Team in Frankrijk zoekt zondag verder naar Nederlandse vrouw

VACQUIERES (ANP) - Stichting Reddingshonden RHWW gaat zondag in het zuiden van Frankrijk verder met zoeken naar een sinds vorige week vermiste Nederlandse vrouw van 73 jaar. Een woordvoerder van het zoekteam laat weten dat de zoektocht zaterdag niets heeft opgeleverd.

10 uur geleden
Ontsnapte serval in Lexmond is weer gevangen

LEXMOND (ANP) - De serval die in de nacht van vrijdag op zaterdag ontsnapte in het Utrechtse Lexmond is weer gevangen. Dat meldt de Dierenambulance Vianen en omstreken. Volgens RTV Utrecht is de katachtige gevonden in de tuin van de achterburen en wordt het dier nu overgebracht naar Culemborg.

10 uur geleden
Computersystemen UWV werken weer, cliënten kunnen inloggen

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV zijn weer volledig operationeel nadat ze vrijdag getroffen waren door de wereldwijde computerstoring. Cliënten kunnen ook weer inloggen op de website van de organisatie, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

16 uur geleden
Koningspaar en Beatrix herdenken Engelandvaarder Ellis Brandon

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben gereageerd op het overlijden van Engelandvaarder Ellis Brandon. Ze laten weten dat ze de op 101-jarige leeftijd overleden Brandon "met groot respect" gedenken.

17 uur geleden
Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten, maar heeft verkeer op veel plekken nog altijd te maken met vertraging.

20 uur geleden