Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Hij vertegenwoordigt Lucas Winnips, die werd aangehouden omdat hij opriep om zaterdag naar een blokkade van Extinction Rebellion te gaan op de A12. Winnips kreeg na verhoor een gedragsaanwijzing mee van het Openbaar Ministerie, die stelt dat de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet.

De advocaat van de Staat wijst erop dat Winnips al meerdere keren is aangehouden vanwege Extinction Rebellion-demonstraties waar hij bij was. Hij zou bij een eerdere blokkade van de A12 de muren hebben beklad met krijtspray, volgens de overheid kost dat veel geld om te laten verwijderen. Volgens de Staat is de gedragsaanwijzing wel terecht. Winnips benadrukt voor de rechter dat de krijtspray met water afwasbaar moet zijn en dat hij nog geen enkele keer onherroepelijk is veroordeeld voor zijn deelname aan de demonstraties.

Jebbink benadrukt voor de rechter dat hij vindt dat justitie het demonstratierecht van zijn cliënt inperkt. Een demonstrant mag volgens hem niet van tevoren worden gediskwalificeerd. Ook zou alleen de burgemeester het demonstratierecht mogen inperken. De demonstratie is niet officieel aangekondigd bij de gemeente Den Haag. De actiegroep heeft de blokkade weken terug via sociale media aangekondigd. Donderdagochtend zijn nog zes andere klimaatactivisten opgepakt omdat zij opriepen mee te doen aan deze demonstratie. Ook zij kregen daarna te horen dat ze zich de komende negentig dagen niet op de Utrechtsebaan mogen begeven.

De actiegroep Extinction Rebellion (XR) staat erom bekend demonstraties te houden om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en daarbij burgerlijke ongehoorzaamheid te tonen. In november werden bij de blokkade van hetzelfde stuk snelweg 150 demonstranten opgepakt.

Meer uit Binnenland

Ruim tweehonderd mensen te veel in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2214 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het gaat om de grootste overschrijding van het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel sinds 22 februari.

1 uur geleden
Elf jaar cel voor ernstig ziek maken pasgeboren dochter

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag de 37-jarige Sarah V. veroordeeld tot elf jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat V. zich in 2020 schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje. De rechtbank sprak de vrouw vrij van het ernstig ziek maken van haar zoon, een paar jaar eerder.

1 uur geleden
Rechtbank: drie derdelanders mogen land niet uit worden gezet

ROERMOND (ANP) - Drie derdelanders die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, mogen niet zomaar het land uit worden gezet. Dat oordeelt de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Roermond. De rechtbank vindt dat deze derdelanders hun recht op tijdelijke bescherming net zo lang mogen behouden als alle andere ontheemden uit Oekraïne.

2 uur geleden
Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven door defect spoor

UTRECHT (ANP) - Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

3 uur geleden
Zuid-Holland keurt plannen voor 265.000 nieuwe woningen goed

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

3 uur geleden
Nieuwe campagne tegen seksueel ongewenst gedrag op de werkvloer

DEN HAAG (ANP) - De overheid start dinsdag een campagne om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken. Met de campagne 'Met elkaar trekken we de grens' wil de overheid organisaties aansporen om over omgangsvormen te praten. Dit moet het voor werkenden makkelijker maken om aan te geven wat wel of niet gewenst is en om grensoverschrijdend gedrag te melden.

5 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak rond verdronken Orlando Boldewijn

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 33-jarige Roy B., die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Het slachtoffer verdronk in februari 2018 bij de ponton waar B. op woonde, in de Haagse wijk Ypenburg. Het OM verwijt B. dat hij niets heeft gedaan toen de jongen in het ijskoude water terecht was gekomen.

8 uur geleden