
Advocaat Jos B. pleit voor hof voor nieuw onderzoek
DEN BOSCH (ANP) - Advocaat Gerald Roethof van verdachte Jos B. wil nieuw onderzoek naar scenario's die hebben geleid tot de dood van Nicky Verstappen in 1998. Hij pleitte daarvoor tijdens de laatste zittingsdag in het hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch. De 59-jarige B. staat daar terecht op verdenking van het doden, misbruiken en ontvoeren van het 11-jarige jongetje.
Eerder woensdag merkte DNA-deskundige Ate Kloosterman op verbaasd te zijn dat er in de zaak rond Jos B. geen activiteitenonderzoek is gedaan. Kloosterman doelde erop dat het Openbaar Ministerie geen onderzoek heeft gedaan naar hoe DNA van Jos B. in de onderbroek van Nicky terecht is gekomen.
Kloosterman was opgeroepen door Roethof, maar kon de raadsman niet aan ontlastend materiaal helpen. Roethof had een lijstje van 33 vragen opgesteld voor Kloosterman. De advocaat probeerde te reconstrueren dat DNA van zijn cliënt op de onderbroek van Nicky niet bewijst dat B. met zijn hand in de onderbroek heeft gezeten en hem seksueel misbruikt heeft.
Kleine kans
Maar Kloosterman hield die boot af. Hij achtte de kans '"heel klein" dat DNA tijdens het forensisch onderzoek door verspreiding of contaminatie in de onderbroek terecht was gekomen. Voor Roethof staat dat "heel klein" echter gelijk aan "dus mogelijk". Dat moet nader onderzocht worden, hield de advocaat het hof voor.
"Er zijn teveel onduidelijkheden", betoogde Roethof. "100 procent zekerheid is nodig. Hoeveel onzekerheid wil u hebben? Met deze onzekerheden, kan je daarmee een bewezenverklaring rechtvaardigen? Kunt u niet! Dat zou niet moeten kunnen in de rechtstaat Nederland."
Twintig jaar cel
In zijn laatste woord bezwoer een emotionele Jos B. dat hij niks misdaan heeft. Hij ontkent iets met de dood van Nicky te maken te hebben. Hij heeft toegegeven dat hij de jongen had gevonden, maar die was toen volgens B. al overleden. Uit angst - B. heeft een zedenverleden - had hij naar eigen zeggen de vondst nooit durven melden.
Het Openbaar Ministerie heeft vorige week maandag twintig jaar cel geëist tegen B. De rechtbank in Maastricht veroordeelde B. vorig jaar tot een celstraf van 12,5 jaar.
Het hof doet op 28 januari uitspraak.
Meer uit Binnenland
BADHOEVEDORP (ANP) - De snelweg A9 bij knooppunt Badhoevedorp is ook in de richting van Amstelveen weer vrijgegeven, melden de ANWB en Rijkswaterstaat. De weg was sinds maandagavond afgesloten door een ongeval, waarbij iemand om het leven kwam.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Tekenaar en prentenboekmaker Annemarie van Haeringen heeft de Max Velthuijs-prijs 2025 gewonnen. Van Haeringen is bekend van Prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder en ook van de tekeningen die ze maakte bij boeken van onder anderen Bibi Dumon Tak, Toon Tellegen en Rindert Kromhout.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.
37 minuten geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geleden