Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat Hammerstein: ik was anonieme raadsman kroongetuige

Advocaat Hammerstein: ik was anonieme raadsman kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Oscar Hammerstein was de anonieme raadsman die Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, enige tijd heeft bijgestaan. Dat onthult Hammerstein zaterdag in een interview met Het Parool. De 66-jarige advocaat maakte afgelopen week bekend dat hij met pensioen gaat en stopt met de advocatuur.

Het was min of meer publiek geheim dat Hammerstein de anonieme advocaat van B. was. Geruchten hierover werden echter nooit officieel bevestigd. Een van B.'s oorspronkelijke advocaten, Derk Wiersum, werd in september 2019 doodgeschoten. Justitie gaat er vanuit dat de moord rechtstreeks verband houdt met zijn bijstand aan B.

In Het Parool zegt Hammerstein dat B. hem enige tijd na de moord op Wiersum heeft benaderd om zijn nieuwe advocaat te worden. Volgens de raadsman was daarvoor gebleken dat anderen niet wilden. "Ik zei ja, onder voorwaarde dat mijn beloning en beveiliging geregeld zouden worden", zegt hij in de krant. "Niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn kantoor."

Tegen anonimiteit

Hammerstein bleef anoniem, op voorstel van het Openbaar Ministerie, in elk geval totdat alles goed geregeld zou zijn. Hammerstein: "Ik was tegen die anonimiteit. Zeker na de moord op een collega moeten we ons werk met opgeheven hoofd doen. Anoniem is wegduiken. Maar goed, ik begreep het wel en vond het voor mijn kantoorgenoot ook wel fijn dat die aan de situatie kon wennen, en niet onmiddellijk in de belangstelling zou staan." De raadsman zegt dat het nooit de bedoeling is geweest het hele proces voor B. te doen. Hij zou de zaak op termijn aan zijn kantoorgenoot hebben overgedragen.

In maart vorig jaar kwam het tot een breuk tussen Hammerstein en B. Peter R. de Vries - die na het aantreden van B.'s huidige advocaten als adviseur van B. optreedt - zei destijds dat een "erotisch getinte opmerking van Hammerstein mede aanleiding is geweest voor de breuk". Hammerstein wijst dat van de hand.

Nadien is er de nodige ophef ontstaan over een iPhone die B. in zijn cel had. Daarover lopen nog procedures. Omdat Hammerstein voorziet dat zijn naam in dat verband genoemd zal worden, besloot hij uit de anonimiteit te treden. Hij zegt in Het Parool niet bang te zijn, omdat "Taghi en alle anderen" al lang weten dat hij de anonieme advocaat was. "Als iemand me had willen uitschakelen, had dat al lang en breed gekund of kan het nog."

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

2 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

3 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

3 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

3 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

4 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

4 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

4 uur geleden