Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: geen eerlijk proces verdachte moord Peter R. de Vries

Advocaat: geen eerlijk proces verdachte moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Delano G., de 22-jarige man die vermoedelijk vorig jaar Peter R. de Vries heeft doodgeschoten, heeft geen eerlijk proces gekregen. Dat betoogde een van zijn advocaten, Ronald van der Horst, woensdag in zijn pleidooi. De raadsman zei dat G. wordt berecht op basis van een geheel geanonimiseerd strafdossier, waardoor zijn mogelijkheden zichzelf te verdedigen ernstig worden beperkt. Deze gang van zaken is in strijd met de geldende regels, aldus de raadsman. De strafvervolging van G. is daardoor ongeldig en moet van tafel.

"In de ogen van veel mensen heeft Peter R. de Vries een belangrijk deel van zijn professionele leven besteed aan het toezien op de eerlijkheid van het strafproces. Dat maakt het extra wrang dat deze zaak maar weinig van doen heeft met een eerlijk proces", aldus Van der Horst.

Het Openbaar Ministerie heeft uit veiligheidsoverwegingen nagenoeg alle namen weggelaten uit het dossier. Getuigen, rechercheurs, forensisch deskundigen worden niet bij naam genoemd. Volgens het OM is de moord op De Vries zo goed als zeker het gevolg van diens werkzaamheden voor de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi. De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Diens broer en advocaat werden in respectievelijk 2018 en 2019 vermoord.

Werkwijze

Volgens Van der Horst heeft justitie "de schimmigheid nooit deugdelijk gemotiveerd". Er is door het OM "niet met open vizier" gestreden. "Aan de anonimisering is ten onrechte geen rechter te pas gekomen", aldus de raadsman. Hij vroeg zich door de bijzondere, "niet eerder vertoonde" werkwijze van justitie in de zaak-De Vries hardop af of het ene mensenleven meer waard is dan het andere. Hij wees daarbij ook op de condoleances van koning Willen-Alexander en premier Mark Rutte na het overlijden van De Vries. "Waar waren zij bij het overlijden van anderen?"

Van der Horst betoogde dat er "geen enkel bewijs" is voor de stelling dat G. wist dat hij Peter R. de Vries zou gaan doodschieten. Dat G. het verband met Marengo zou hebben geweten noemde de raadsman "volstrekt holle retoriek" en "gewoon onzin". De aanslag kan ook uit een andere hoek zijn gekomen en "heel anders in elkaar zitten", aldus de raadsman. "We weten het gewoon niet."

Bewijs

Volgens de raadsman is er sowieso geen rechtstreeks bewijs voor het daderschap van de Rotterdammer. Het OM, dat vorige week levenslang eiste tegen G. en medeverdachte Kamil E. (36), beweert het tegenovergestelde: het bewijs is overweldigend. G. en E. werden nog geen uur na de aanslag op De Vries op 6 juli vorig jaar aangehouden in hun auto. Daarin lag onder meer het moordwapen.

G. heeft zich tijdens zijn berechting beroepen op zijn zwijgrecht.

Meer uit Binnenland

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

39 minuten geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

2 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

5 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

6 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

7 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

8 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

12 uur geleden