Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

"Het is een uitspraak waarin is vastgesteld dat gezondheid voor dit bedrijf ergens onderaan bungelde en dat economische belangen en het verdienen van geld prevaleerden", aldus de advocaat. "En het verzwijgen van belangrijke informatie om een gemankeerde vergunning los te peuteren is voor de strafzaak die bij het OM aanhangig is gemaakt heel erg belangrijk."

De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag in een tussenvonnis dat Chemours, voorheen DuPont, aansprakelijk is voor de schade die door PFAS-uitstoot is ontstaan tussen 1984 en 1998. Het bedrijf stootte jarenlang grote hoeveelheden van de schadelijke stoffen uit. Dat gebeurde weliswaar binnen de grenzen van de afgegeven vergunningen, maar volgens de rechtbank heeft het chemiebedrijf relevante informatie over de risico's in die periode verzwegen.

'Criminele organisatie'

Ficq sprak in de uitzending van Khalid & Sophie van een criminele organisatie. "Als je besluit dit binnenskamers te houden, terwijl je weet hoe gevaarlijk die stof is, dan neem je dermate grote risico's dat een andere kwalificatie niet passend is", stelde de advocaat.

Chemours liet eerder op woensdag in een reactie weten dat het bedrijf samen met gemeenten en belanghebbenden wil kijken welke "concrete actie" mogelijk is tegen PFAS-schade. Mogelijk wil het chemieconcern ook technische en financiële ondersteuning bieden, maar niets staat nog vast.

Aangifte door Zuid-Holland

De civiele procedure waarin de rechtbank woensdag uitspraak deed, was aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. Een eindvonnis volgt later, waarschijnlijk gebeurt dat niet meer dit jaar.

Daarnaast is er dus de ingediende massa-aangifte van Ficq tegen alle huidige en voormalige leidinggevenden van Chemours en DuPont. Onlangs deed ook de provincie Zuid-Holland aangifte tegen Chemours, vanwege een illegale lozing in het afvalwater. Ook is er een civiele massaclaim in de maak, waarbij meer dan duizend omwonenden van de Chemours-fabriek in Dordrecht zich hebben aangesloten.

Meer uit Binnenland

Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

3 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

5 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

5 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

5 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

6 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

6 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden