
Advocaat en neef van Taghi blijft voorlopig in de cel
\AMSTERDAM (ANP) - De 38-jarige advocaat die vrijdag is aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, een neef van Ridouan Taghi, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag het voorarrest met veertien dagen verlengd.
Volgens het Openbaar Ministerie is de advocaat maandenlang de boodschapper geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld. Het OM verdenkt hem ervan dat hij tot de veronderstelde misdaadbende van Taghi behoort.
De neef heeft Taghi tientallen keren in de EBI bezocht en heeft talloze keren met hem gebeld. Taghi zou door die contacten zijn criminele activiteiten hebben kunnen voortzetten. Hij zou volgens justitie bezig zijn geweest met het beramen van uitbraakplannen. Het onderzoek naar zijn contacten buiten de gevangenismuren kwam in februari op gang. In de zomer kwam de neef als potentiële boodschapper in beeld.
Toegang
De advocaat had sinds maart 2021 toegang tot zijn neef in de EBI. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had hem in december 2020 de toegang tot de EBI geweigerd vanwege een eerdere melding van het OM aan de deken van de Orde van Advocaten in Gelderland. Dat ging over het functioneren van de advocaat in een andere strafzaak en dus niet over contacten van hem met zijn neef Ridouan Taghi. In maart 2021 concludeerde de deken dat in die andere strafzaak niet bleek dat het privilege van de geheimhouderstelefoon was misbruikt. Die is alleen bedoeld voor communicatie tussen advocaat en cliënt, de lijn kan niet worden afgeluisterd. Op basis van die conclusie kon de EBI de deuren niet langer gesloten houden voor de advocaat.
Taghi zit sinds december 2019 vast in de EBI, de best beveiligde gevangenis van Nederland. Hij is hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, dat draait om een reeks onderwereldmoorden.
Meer uit Binnenland
VRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Statushouders mogen niet standaard worden beboet als ze hun inburgeringsexamen niet op tijd halen, oordeelt de Raad van State. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, die voorschreef dat dit alleen bij uitzondering is toegestaan.
4 uur geleden