Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: conflict mogelijk motief aanslagen Poolse supermarkten

Advocaat: conflict mogelijk motief aanslagen Poolse supermarkten

ALKMAAR (ANP) - De aanslagen die in 2020 en vorig jaar op Poolse supermarkten zijn gepleegd, lijken hun oorsprong te vinden in een conflict tussen twee verschillende partijen "die dergelijke winkels exploiteren en elkaar het licht in de ogen niet gunnen". Dat zei de raadsvrouw van een verdachte van twee van de aanslagen maandag in de rechtbank in Alkmaar.

De advocaat putte tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen haar cliënt Antonio N. (27) uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), de 'geheime dienst' van de recherche, die in het strafdossier is beland en die zou worden ondersteund door aangetroffen DNA-sporen op onderdelen van explosieven.

Het is voor het eerst dat in de rechtszaal een mogelijke achtergrond van de aanslagen is benoemd. Eerder bleef dat beperkt tot het vermoeden van het OM dat alles wees op het werk van een organisatie. Ook de eigenaren van de getroffen winkels zeiden in het duister te tasten over de motieven.

De advocaat stelde over N. dat die "natuurlijk betrokken is geweest bij hele nare feiten. Maar zowel uit zijn eigen verklaringen als uit telefoonberichten bleek dat hij alleen de vraag heeft gehad om mensen van A naar B te brengen. Hij is als jonge jongen geronseld voor iets waarbij op de achtergrond sprake lijkt te zijn van veel grotere belangen".

Kleine speler

De raadsvrouw noemde haar cliënt eerder al "een kleine speler". N. heeft steeds volgehouden dat hij niet wist waarom hij mensen heen en weer moest rijden. Hij trad volgens het OM op als chauffeur bij twee aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk en Heeswijk-Dinther in december 2020. Justitie gelooft niets van het verhaal dat N. van niets wist, stelde de officier van justitie eerder.

De rechtbank liet eind januari onderzoek doen naar de mogelijkheden om N. onder strikte voorwaarden vrij te laten uit voorarrest. De onderzoeksbevindingen werden maandag in de rechtszaal toegelicht door een medewerker van de reclassering. Als N. wordt vrijgelaten, gebeurt dat per 7 maart. Hij krijgt dan onderdak bij een organisatie die huisvesting aan ex-gevangenen biedt.

Het OM verzet zich tegen de voorlopige vrijlating van N. "Het gaat om ernstige misdrijven, waarop een lange gevangenisstraf staat", zei de officier van justitie. De rechtbank neemt dinsdag een beslissing.

Meer uit Binnenland

Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

25 minuten geleden
Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

1 uur geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

1 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

3 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

5 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

9 uur geleden