Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: conflict mogelijk motief aanslagen Poolse supermarkten

Advocaat: conflict mogelijk motief aanslagen Poolse supermarkten

ALKMAAR (ANP) - De aanslagen die in 2020 en vorig jaar op Poolse supermarkten zijn gepleegd, lijken hun oorsprong te vinden in een conflict tussen twee verschillende partijen "die dergelijke winkels exploiteren en elkaar het licht in de ogen niet gunnen". Dat zei de raadsvrouw van een verdachte van twee van de aanslagen maandag in de rechtbank in Alkmaar.

De advocaat putte tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen haar cliënt Antonio N. (27) uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), de 'geheime dienst' van de recherche, die in het strafdossier is beland en die zou worden ondersteund door aangetroffen DNA-sporen op onderdelen van explosieven.

Het is voor het eerst dat in de rechtszaal een mogelijke achtergrond van de aanslagen is benoemd. Eerder bleef dat beperkt tot het vermoeden van het OM dat alles wees op het werk van een organisatie. Ook de eigenaren van de getroffen winkels zeiden in het duister te tasten over de motieven.

De advocaat stelde over N. dat die "natuurlijk betrokken is geweest bij hele nare feiten. Maar zowel uit zijn eigen verklaringen als uit telefoonberichten bleek dat hij alleen de vraag heeft gehad om mensen van A naar B te brengen. Hij is als jonge jongen geronseld voor iets waarbij op de achtergrond sprake lijkt te zijn van veel grotere belangen".

Kleine speler

De raadsvrouw noemde haar cliënt eerder al "een kleine speler". N. heeft steeds volgehouden dat hij niet wist waarom hij mensen heen en weer moest rijden. Hij trad volgens het OM op als chauffeur bij twee aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk en Heeswijk-Dinther in december 2020. Justitie gelooft niets van het verhaal dat N. van niets wist, stelde de officier van justitie eerder.

De rechtbank liet eind januari onderzoek doen naar de mogelijkheden om N. onder strikte voorwaarden vrij te laten uit voorarrest. De onderzoeksbevindingen werden maandag in de rechtszaal toegelicht door een medewerker van de reclassering. Als N. wordt vrijgelaten, gebeurt dat per 7 maart. Hij krijgt dan onderdak bij een organisatie die huisvesting aan ex-gevangenen biedt.

Het OM verzet zich tegen de voorlopige vrijlating van N. "Het gaat om ernstige misdrijven, waarop een lange gevangenisstraf staat", zei de officier van justitie. De rechtbank neemt dinsdag een beslissing.

Meer uit Binnenland

Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

3 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

4 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

6 uur geleden
Privacywaakhond wil meer grenzen in wet aan delen persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het kabinet om meer grenzen te stellen aan het delen van persoonsgegevens in de voorgestelde Wet hergebruik van overheidsinformatie. Volgens de privacywaakhond zijn er in het huidige wetsvoorstel nog te veel risico's dat persoonsgegevens worden gedeeld zonder toestemming of medeweten van de personen om wie het gaat.

7 uur geleden
100 uur werkstraf geëist voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Tegen een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre heeft de officier van justitie een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand. "Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin", zei de verdachte donderdag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

7 uur geleden
Terugkeer Summerschool trekt 558.000 kijkers

HILVERSUM (ANP) - De terugkeer van het BNNVARA-programma Summerschool is woensdagavond door 558.000 mensen gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. Het programma op NPO 1, waarin sprekers college geven over hun vak- of interessegebied, staat daarmee op een elfde plek in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

8 uur geleden
Dieuwertje Blok volgt Paul Witteman op bij Podium Klassiek

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok wordt de nieuwe presentator van het NTR-programma Podium Klassiek, voorheen bekend als Podium Witteman. Daarmee volgt ze per 11 september voormalig presentator Paul Witteman op. Het programma is iedere zondagavond om 18.15 uur te zien op NPO 2.

9 uur geleden