Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat betwist bewijs in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

Advocaat betwist bewijs in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

AMSTERDAM (ANP) - Tegen Jermaine B. (39), een van de meer prominente verdachten in het liquidatieproces rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, is onvoldoende bewijs voor een veroordeling. Dat hebben zijn advocaten maandag betoogd tijdens hun pleidooi in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het Openbaar Ministerie eiste ruim twee maanden geleden een levenslange gevangenisstraf tegen de 39-jarige B.

Justitie ziet hem als de schakel tussen hoofdverdachte en Caloh-Wagohvoorman Delano 'Keylow' R. en Ridouan Taghi. Laatstgenoemde zou moordopdrachten bij R. en de zijnen hebben uitgezet. R. nam de 'bestellingen' volgens justitie aan en zette zijn uitvoerders, ondergebracht in drie verschillende cellen, aan het werk.

Behalve tegen B. eiste het OM tegen nog vier anderen levenslang, onder wie Delano R. In het monsterproces, Eris genaamd, staan in totaal negentien mannen terecht. Verklaringen van kroongetuige Tony de G. vormen een voornaam deel van het bewijs. Een ander deel wordt gevormd door talloze zogeheten pgp-berichten - geheime en vaak niets verhullende communicatie tussen de verdachten onderling.

Schuilnamen

Verdachten gebruikten schuilnamen in dit berichtenverkeer. Jermaine B. was volgens het OM 'The Wizzard'. Volgens B.'s advocate Inez Weski is deze identificatie vooral een "aanname" en ontbreekt het harde bewijs hiervoor. De rechtbank mag er volgens haar geen veroordeling op baseren, zo betoogde zij. Het onderzoek naar de pgp-communicatie is "volstrekt onvolledig" geweest en heeft geleid tot "een forensisch onbetrouwbaar beeld", aldus Weski.

B. heeft zich tijdens zijn berechting consequent beroepen op zijn zwijgrecht. Bij de onderbouwing van de strafeis kenschetsten de officier van justitie hem als "meedogenloos" en als een man zonder enig "berouw of compassie met de slachtoffers". "Ik kan niet wachten om mensen hun angst te zien", zo citeerde het OM B. in een van de chats met Delano R. Dat er mogelijk ook onschuldige slachtoffers zouden vallen, vond B. "geen enkel probleem", aldus het OM. "Omstanders of familieleden van het doelwit mochten gewoon mee. Als het doelwit maar dood was."

Marengo

Volgens justitie speelde B. onder meer een bepalende rol bij de moord op Justin Jap Tjong, het eerste slachtoffer dat R. c.s. in opdracht van Taghi zouden hebben gemaakt. Jap Tjong werd eind januari 2017 in Amsterdam geliquideerd.

Taghi staat niet in Eris terecht. Hij is de hoofdverdachte in een ander megaproces, Marengo. In Eris hoopt de rechtbank in juli uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Agractie vindt stikstofbeleid van regering 'heilloze weg'

DEN HAAG (ANP) - Het huidige stikstofbeleid van de Nederlandse regering is een "heilloze weg gebaseerd op de verkeerde fundamenten". Dat zegt bestuurder Erik Luiten van boerenactiegroep Agractie in een reactie op een onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin wordt gesteld dat de plannen die provincies en het Rijk hebben opgesteld om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen niet ver genoeg gaan.

8 minuten geleden
NS trekt ruim 150 miljoen euro uit voor tien nieuwe intercity's

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestellen nog tien extra Intercity's Nieuwe Generatie (ICNG), bovenop de 99 al eerder bestelde treinen. Daarmee is ruim 150 miljoen euro gemoeid, bevestigt een woordvoerder van de spoorvervoerder na berichtgeving in het AD.

10 minuten geleden
Cultuurfonds gaat meer geld steken in natuur

AMSTERDAM (ANP) - Het Cultuurfonds gaat extra geld steken in de natuur. Het fonds steunde jaarlijks al bijna driehonderd natuurprojecten met 1,5 miljoen euro, daar komt nu 2 miljoen euro bovenop. De reden is volgens het fonds de noodzaak om klimaatbestendige natuur te realiseren. Het bedrag wordt gedoneerd aan de provinciale landschappen.

1 uur geleden
Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

4 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

4 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

4 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

4 uur geleden