Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat betwist bewijs in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

Advocaat betwist bewijs in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

AMSTERDAM (ANP) - Tegen Jermaine B. (39), een van de meer prominente verdachten in het liquidatieproces rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, is onvoldoende bewijs voor een veroordeling. Dat hebben zijn advocaten maandag betoogd tijdens hun pleidooi in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het Openbaar Ministerie eiste ruim twee maanden geleden een levenslange gevangenisstraf tegen de 39-jarige B.

Justitie ziet hem als de schakel tussen hoofdverdachte en Caloh-Wagohvoorman Delano 'Keylow' R. en Ridouan Taghi. Laatstgenoemde zou moordopdrachten bij R. en de zijnen hebben uitgezet. R. nam de 'bestellingen' volgens justitie aan en zette zijn uitvoerders, ondergebracht in drie verschillende cellen, aan het werk.

Behalve tegen B. eiste het OM tegen nog vier anderen levenslang, onder wie Delano R. In het monsterproces, Eris genaamd, staan in totaal negentien mannen terecht. Verklaringen van kroongetuige Tony de G. vormen een voornaam deel van het bewijs. Een ander deel wordt gevormd door talloze zogeheten pgp-berichten - geheime en vaak niets verhullende communicatie tussen de verdachten onderling.

Schuilnamen

Verdachten gebruikten schuilnamen in dit berichtenverkeer. Jermaine B. was volgens het OM 'The Wizzard'. Volgens B.'s advocate Inez Weski is deze identificatie vooral een "aanname" en ontbreekt het harde bewijs hiervoor. De rechtbank mag er volgens haar geen veroordeling op baseren, zo betoogde zij. Het onderzoek naar de pgp-communicatie is "volstrekt onvolledig" geweest en heeft geleid tot "een forensisch onbetrouwbaar beeld", aldus Weski.

B. heeft zich tijdens zijn berechting consequent beroepen op zijn zwijgrecht. Bij de onderbouwing van de strafeis kenschetsten de officier van justitie hem als "meedogenloos" en als een man zonder enig "berouw of compassie met de slachtoffers". "Ik kan niet wachten om mensen hun angst te zien", zo citeerde het OM B. in een van de chats met Delano R. Dat er mogelijk ook onschuldige slachtoffers zouden vallen, vond B. "geen enkel probleem", aldus het OM. "Omstanders of familieleden van het doelwit mochten gewoon mee. Als het doelwit maar dood was."

Marengo

Volgens justitie speelde B. onder meer een bepalende rol bij de moord op Justin Jap Tjong, het eerste slachtoffer dat R. c.s. in opdracht van Taghi zouden hebben gemaakt. Jap Tjong werd eind januari 2017 in Amsterdam geliquideerd.

Taghi staat niet in Eris terecht. Hij is de hoofdverdachte in een ander megaproces, Marengo. In Eris hoopt de rechtbank in juli uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden