Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviseurs tegen Trump: beweringen over verkiezingsfraude onwettig

Adviseurs tegen Trump: beweringen over verkiezingsfraude onwettig

WASHINGTON (ANP) - Topadviseurs van de toenmalige president Donald Trump vertelden hem dat zijn beweringen over wijdverbreide verkiezingsfraude niet legitiem waren en zijn verkiezingsverlies niet ongedaan zouden maken. Dat blijkt uit getuigenissen tegenover de parlementscommissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. De bestorming had destijds tot doel om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, omdat die onwettig zou zijn.

De bewering van Trump dat de verkiezing van 2020 "gestolen" was door "Joe Biden en de Democraten" werd door Trumps voormalige procureur-generaal William Barr botweg afgedaan als "bullshit" en "krankzinnig". "Als hij dit echt gelooft, is hij losgeraakt van de realiteit."

Trump heeft steeds ontkend zich onwettig te hebben gedragen en heeft herhaaldelijk verklaard dat hij de presidentsverkiezingen van 2020 niet heeft verloren. Het onderzoek door de parlementaire commissie, die geleid wordt door Democraten maar ook Republikeinse leden heeft, noemt hij een "politieke heksenjacht".

Bevalling

De hoorzitting van maandag werd ongeveer 45 minuten uitgesteld nadat William Stepien, de campagneleider van Trump in de laatste paar maanden van de verkiezingsstrijd, zich op het laatste moment terugtrok omdat zijn vrouw begon te bevallen.

De commissie zond in plaats daarvan videobeelden uit van Stepiens getuigenis ten overstaan van onderzoekers. Ook werden beelden getoond van andere naaste Trump-medewerkers, onder wie zijn dochter Ivanka. Hun werd gevraagd de gebeurtenissen te beschrijven toen Trump op de verkiezingsdag te horen kreeg dat het te vroeg was om de overwinning uit te roepen.

Te vroeg

Stepien adviseerde Trump te zeggen dat het te vroeg was om de verkiezingswinst te claimen. Matthew Morgan, hoofdadvocaat van de Trump-campagne, zei dat claims over fraude de uitkomst van de verkiezingen niet zouden veranderen. Bovendien zouden dergelijke claims onwettig kunnen blijken. De president wilde daar niets van weten, vertelden de getuigen.

De sessie van maandag volgde op een hoorzitting op donderdagavond. Daarin bleek dat naaste bondgenoten van Trump, onder wie zelfs zijn dochter Ivanka, zijn valse beweringen over stemfraude verwierpen. Bijna 20 miljoen Amerikanen keken naar de ongewone hoorzitting, die werd uitgezonden vanaf 20.00 uur, het moment dat de meeste mensen televisie kijken.

Bij de bestorming van het Capitool stierven vier mensen; één werd doodgeschoten door de politie, de anderen stierven een natuurlijke dood. Ongeveer 140 politieagenten raakten gewond en één stierf de volgende dag. Vier agenten pleegden later zelfmoord.

Meer uit Buitenland

Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

21 minuten geleden
Emir Qatar valt over houding andere landen: dit is genocide

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft dinsdag in hoofdstad Doha de internationale gemeenschap ervan beschuldigd "de Palestijnen de rug te hebben toegekeerd". Emir Tamim bin Hamad al-Thani noemde in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de Gulf Cooperation Council het "een schande" dat het Israël "al twee maanden lang wordt toegestaan deze gruwelijke misdaden te begaan".

40 minuten geleden
WFP stopt hulp aan door Houthi's bestuurd Jemen

ROME (ANP/RTR) - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) staakt voorlopig de hulp aan het door de Houthi's bestuurde noorden en westen van Jemen. Volgens het WFP is er minder geld voor beschikbaar en is er een geschil met de plaatselijke autoriteiten over de distributie van voedselhulp aan de armsten.

42 minuten geleden
Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

KIGALI (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda hebben dinsdag een nieuw verdrag getekend om de deportatie van illegale migranten naar dat Afrikaanse land toch mogelijk te maken. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door die plannen, maar de Britse regering hoopt nu met dit nieuwe verdrag onder die uitspraak uit te komen.

47 minuten geleden
Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het dodental na een vulkaanuitbarsting in Indonesië is opgelopen naar 22. De reddingsdiensten zeggen bij de vulkaan Marapi op Sumatra de lichamen van negen vermisten te hebben gevonden. Er wordt nu nog gezocht naar één persoon.

1 uur geleden
Frans parlement wil e-sigaretten verbieden

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft unaniem ingestemd met een voorstel om e-sigaretten voor eenmalig gebruik te verbieden. De e-sigaretten, ook vapes genoemd en in Frankrijk bekend als puffs, zouden voor tieners de eerste stap zijn richting een tabaksverslaving en slecht zijn voor het milieu.

2 uur geleden
UNICEF: geen veilige zones mogelijk in Gazastrook

GENÈVE/CAÏRO/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Praten over veilige zones voor burgers in de Gazastrook is nu onzin, zegt een woordvoerder van de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het Israëlische leger heeft de strook op een kaart in hele kleine zones verdeeld en roept burgers op van de ene naar de andere zone te gaan, omdat het in bepaalde zones veiliger zou zijn. Volgens UNICEF-zegsman James Elder is dat niet waar en weet ook iedereen dat.

2 uur geleden