Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviseur en vertrouweling Britse premier onder vuur over lockdown

Adviseur en vertrouweling Britse premier onder vuur over lockdown

LONDEN (ANP) - Een topadviseur en vertrouweling van de Britse premier Johnson, Dominic Cummings, ligt in Britse media onder vuur. Hij heeft op het hoogtepunt van het gevreesde virus met griepverschijnselen honderden kilometers door Engeland gereden om in quarantaine te gaan. Cummings geldt als een van de machtigste mensen in het regeringscentrum in Downing Street.

Hij had griepverschijnselen toen de regering een strenge lockdown oplegde aan de bevolking om de verspreiding van het virus in te dammen. Het werd in Londen openbaar gemaakt dat Cummings zich twee weken zou isoleren als voorzorgsmaatregel. Cummings is toen volgens verscheidene kranten vanuit Londen naar een boerderij van zijn ouders bij Durham gereden, dat hemelsbreed 370 kilometer noordelijker ligt.

In commentaren wordt de reeds lang omstreden Cummings "een hypocriet" genoemd die nu "in een politiek onhoudbare positie" zou zijn terechtgekomen. In kringen rond Cummings is gezegd dat hij er niet over piekert af te treden. De regering heeft in een reactie laten weten dat Cummings helemaal geen coronamaatregelen heeft geschonden. Hij handelde juist erg verstandig door met zijn wel besmette vrouw te vertrekken naar Durham. Het paar trok zich daar terug in een aparte woning. Zo werd ook hun zoontje in Londen beschermd tegen het virus.

Onzichtbaar

De Conservatieve Cummings is al jaren 'politiek strateeg' en speciaal adviseur van een reeks bestuurders. Hij heeft campagne gevoerd tegen de euro en tegen het lidmaatschap van de EU. Vorig jaar juli werd hij de rechterhand van Johnson.

Ook de premier zelf ligt onder vuur. Hij zou onzichtbaar zijn geworden tijdens de coronacrisis. Een prominent Conservatief parlementslid, Sir Paul Nurse, vraagt zich af of Johnson, die het virus heeft gehad, wel weer helemaal beter is. Hij had niet zo snel weer aan het werk moeten gaan, meent Nurse, die vreest dat de premier "achter raakt op oppositieleider Keir Starmer" (Labour).

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Trump: ik liet betogers niet wegsturen bij kerk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump heeft zelf geen opdracht gegeven het gebied rondom St. Johns Episcopal Church in Washington te ontruimen. Dat zei de Amerikaanse president woensdag. Trump liep maandag na een toespraak naar de kerk om daar een bijbel in de lucht te houden, maar daarvoor moest wel eerst het tussenliggende park Lafayette Square door de veiligheidsdiensten worden leeg geveegd, waar op dat moment een demonstratie aan de gang was.

1 uur geleden
Cafés en restaurants in België maandag weer open

BRUSSEL (ANP) - Cafés, bars en restaurants in België kunnen vanaf maandag na een kleine drie maanden verplichte sluiting weer klanten ontvangen. Ze mogen tot 01.00 uur 's nachts openblijven.

2 uur geleden
Herdenkingsdienst George Floyd in centrum Minneapolis

MINNEAPOLIS (ANP) - In het centrum van Minneapolis is donderdag een besloten herdenkingsdienst voor de 46-jarige George Floyd, die begin vorige week overleed toen hij hardhandig werd gearresteerd. De fataal afgelopen arrestatie leidde in heel de VS en daarbuiten tot massale protesten tegen politiegeweld. De herdenking in de christelijke North Central University is alleen toegankelijk voor genodigden, overwegend familie en vrienden en burgemeester Jacob Frey.

2 uur geleden
Vliegveld Brussel gaat temperatuur passagiers meten

BRUSSEL (ANP) - De luchthaven van Brussel voert in verband met het coronavirus vanaf 15 juni systematische temperatuurcontroles van alle passagiers in. Reizigers worden voor de vertrekhal door thermische camera's gescand. Hun kan de toegang worden geweigerd als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden, meldt de luchthaven waar doorgaans ook veel Nederlanders gebruik van maken.

2 uur geleden
Weer duizenden de straat op in Londen voor Floyd-protest

LONDEN (ANP/RTR) - In Londen zijn woensdag weer duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. Eerder gingen ook al duizenden actievoerders in de Britse hoofdstad de straat op.

3 uur geleden
'Noodtoestand Spanje voor zesde en laatste keer verlengd'

MADRID (ANP) - Het lukt de Spaanse premier Pedro Sánchez opnieuw de noodtoestand met twee weken te verlengen, melden Spaanse media. Het parlement is in debat over de verlenging, maar de sociaaldemocratische Sánchez hoeft zich geen zorgen over de uitkomst te maken. Zijn linkse twee-partijen-coalitie heeft geen meerderheid, maar hij kan rekenen op steun van een liberale oppositiepartij en regionale partijen die zeggen in te stemmen of geen stem te zullen uitbrengen.

5 uur geleden
Polen kiest op 28 juni een nieuwe president

WARSCHAU (ANP/DPA) - De presidentsverkiezingen in Polen, die in mei vanwege de coronacrisis werden afgelast, vinden nu plaats op 28 juni. Deze datum maakte parlementsvoorzitter Elzbieta Witek woensdag bekend.

5 uur geleden