Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviseur Aachboun: AZ is zeker niet achterbaks en stiekem geweest

Adviseur Aachboun: AZ is zeker niet achterbaks en stiekem geweest

ALKMAAR (ANP) - Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ, snapt niet waarom de club uit Alkmaar voor stiekem en achterbaks is uitgemaakt toen het probeerde het beste ticket voor de Champions League van Ajax over te nemen. "Want wij hebben de KNVB toch echt vanaf het begin op de hoogte gesteld", zegt hij.

"We hebben op 15 mei aan de UEFA laten weten dat we denken recht te hebben op het beste ticket voor de Champions League", vertelt Aachboun. "Dat heeft niets met Ajax te maken, want ik stond vorig jaar ook te juichen bij al hun Europese successen. Dit zijn verwarrende en ongekende tijden met corona en wij wilden antwoord op enkele vragen."

Ajax en AZ stonden in punten gelijk toen de eredivisie vanwege het coronavirus werd afgebroken. Maar de KNVB gaf Ajax het beste Europese ticket op basis van een beter doelsaldo. AZ dacht op basis van een beter onderling resultaat over twee competitieduels met Ajax recht te hebben om het afgebroken seizoen als eerste af te sluiten op basis van objectiviteit die de UEFA als richtlijn heeft opgelegd.

In Frankrijk andere regeling

"Want in Frankrijk wordt bij een gelijke stand aan het einde van de competitie normaal gesproken ook eerst naar doelsaldo gekeken", weet Aachboun. "Maar in dit uitzonderlijke geval hebben ze daar uiteindelijk besloten dat het onderlinge resultaat bij een niet afgesloten competitie objectiever is dan het doelsaldo. Wij hebben op 15 mei aan de UEFA gevraagd of de Franse voetbalbond of Nederlandse voetbalbond gelijk heeft."

"We hebben op die dag een afschrift van ons bezwaarschrift per post naar directeur Eric Gudde van de KNVB verzonden", vervolgt Aachboun. "Ik vermoed dat hij die brief dinsdag heeft ontvangen. Vervolgens heeft secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB op donderdag, het was Hemelvaart, per e-mail contact opgenomen met directeur Robert Eenhoorn van AZ. Hij had van de UEFA gehoord dat we bezwaar hadden gemaakt en vroeg of dat klopte. Ook hij was vanaf dat moment op de hoogte, want wij hebben dat per e-mail bevestigd en doorgegeven dat hij bij verdere vragen bij mij terechtkon."

"De KNVB heeft ook nooit gezegd dat we ze niet hebben geïnformeerd, want dat is ook niet zo", stelt Aachboun. "Het is wel vreemd dat ze daarna nooit meer met AZ contact op hebben genomen. Een paar dagen na mailverkeer met Gijs de Jong kwam alles op straat te liggen en werden we vooral door een deel van de media voor achterbaks uitgemaakt. Michael van Praag, lid van het uitvoerend comité van de UEFA, zegt nog steeds dat AZ stiekem heeft gehandeld maar dat is dus echt niet het geval. Wij hebben tijdens de procedure alleen geen commentaar gegeven, want dat wil de UEFA niet. Dan doe je dat ook niet want anders ben je onbetrouwbaar."

Ajax direct in groepsfase CL

"Uiteindelijk hebben we nooit antwoord gekregen van de UEFA en hoorden we afgelopen zondag dat we een dag later mee zouden loten voor de tweede voorronde van de Champions League", stelt Aachboun. Ajax plaatst zich direct voor de lucratieve groepsfase als Olympique Lyon de komende weken de Champions League niet wint.

"Ik denk dat de UEFA onze vraag niet wilde beantwoorden", aldus Aachboun. "Ze wilden niet zeggen of de KNVB of de Franse voetbalbond gelijk had en hebben het daarom maar via de loting gespeeld. We konden nog naar het CAS, het internationale hof van arbitrage. Die hebben onlangs ook een beslissing van de UEFA tegen Manchester City ongedaan gemaakt. Maar directeur Eenhoorn van AZ staat daar niet meer voor open. We zijn dus zeker niet stiekem of achterbaks geweest."

Meer uit Voetbal

Coach Slot tevreden over ploeg vier dagen na bekerfinale

DEVENTER (ANP) - Feyenoord-coach Arne Slot was blij met hoe zijn ploeg had gespeeld bij Go Ahead Eagles. De Rotterdammers versloegen de club uit Deventer vier dagen na de gewonnen bekerfinale tegen NEC met 3-1.

7 uur geleden
Van Praag voelt zich niet beschadigd na terugkeer Kroes bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Michael van Praag vindt niet dat de raad van commissarissen van Ajax gezichtsverlies heeft geleden door Alex Kroes als technisch directeur terug te laten keren bij de club uit Amsterdam. "Het zou best erg zijn als ik niet naar al die mensen zou hebben geluisterd die graag met Alex door wilden", zei de voorzitter van het toegangsorgaan na een ingelaste ledenvergadering op jeugdcomplex De Toekomst. "Dat was best slecht geweest."

7 uur geleden
PSV kan 25e landstitel op Bevrijdingsdag behalen tegen Sparta

HEERENVEEN (ANP) - PSV wordt op z'n vroegst zondag 5 mei landskampioen. De Eindhovenaren versloegen sc Heerenveen in Friesland met 8-0, maar zagen daarna Feyenoord bij Go Ahead Eagles ook geen fout maken: 1-3.

8 uur geleden
Feyenoord stelt officiële titel PSV uit met zege bij Go Ahead

DEVENTER (ANP) - Feyenoord heeft met een zege bij Go Ahead Eagles voorkomen dat PSV zich onderweg naar huis vanuit Heerenveen al officieel kampioen mag noemen. De Rotterdammers wonnen in Deventer met 3-1 en hebben met nog drie wedstrijden te spelen de achterstand op de koploper teruggebracht naar 9 punten. Het doelsaldo van PSV is echter veel beter.

8 uur geleden
Union houdt titelkansen levend met zege bij Antwerp

ANTWERPEN (ANP) - Union blijft in de race voor de Belgische voetbaltitel. Het elftal van de Duitse trainer Alexander Blessin won met 3-0 bij Antwerp en houdt koploper Anderlecht en Club Brugge zo in het vizier. Anderlecht heeft 41 punten, Club Brugge 39 en Union 38.

8 uur geleden
Trainer Slot: geen geheim dat ik graag naar Liverpool ga

DEVENTER (ANP) - Trainer Arne Slot wil trainer van Liverpool worden. "Daar maak ik geen geheim van. Ik wil graag naar Liverpool", zei de coach van Feyenoord bij ESPN in Deventer, waar de Rotterdammers tegen Go Ahead Eagles spelen.

9 uur geleden
Veerman ziet PSV beste wedstrijd van seizoen spelen

HEERENVEEN (ANP) - Joey Veerman genoot tijdens het uitduel met sc Heerenveen van het spel van PSV. "Op de valreep persen we er nog even de beste wedstrijd van het seizoen uit", lachte de Volendammer na de zege van 8-0.

9 uur geleden