Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in Amsterdam. Daarbij kwamen, voor zover bekend, 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al. Veertig appartementen werden weggevaagd en meer dan 135 appartementen stonden in brand.

Na de ramp ontstond veel onduidelijkheid. Zo is niet precies bekend hoeveel mensen er zijn omgekomen, omdat er veel mensen zonder papieren in de flats zouden wonen, en waren er vragen over wat er in het vliegtuig zat. Hulpverleners en buurtbewoners kregen gezondheidsklachten en de zwarte doos met daarin de vluchtinformatie is nooit teruggevonden.

In april vorig jaar vroeg de Tweede Kamer om de geheime archiefstukken openbaar te maken van de voormalige Rijksluchtvaartdienst, die onderzoek deed naar de ramp. Dat zou een deel van de onbeantwoorde vragen moeten ophelderen.

Het rapport moet duidelijk maken of en hoe het archief over de vliegramp meer openbaar en toegankelijk kan worden. Omtzigt is uitgenodigd om het advies namens de Tweede Kamer in ontvangst te nemen van ACOI-voorzitter Ineke van Gent. De presentatie in het stadsdeelkantoor begint om 11.00 uur.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

9 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

16 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

16 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

17 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

17 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

20 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

21 uur geleden