Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

Volgens de raden heeft de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht, zijn er met name onder jongeren grote zorgen over de mentale gezondheid, en nemen gevoelens van eenzaamheid toe. Ook bewegen Nederlanders steeds minder, wat het risico op chronische ziekten en depressie vergroot, zo stellen ze in de brief.

In het hoofdlijnenakkoord heeft het nieuwe kabinet benoemd de gezondheid van Nederlanders te willen verbeteren. De raden delen donderdag in de gezamenlijke brief hun ideeën over hoe dat het beste ingevuld kan worden. Zo moet er "een groene en beweegvriendelijke leefomgeving" zijn, "die uitnodigend is voor mensen om naar buiten te gaan om te bewegen en anderen te ontmoeten". Daarnaast moeten er toegankelijke voorzieningen zijn "zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te sporten en te bewegen".

Ook moet er sociaal beleid zijn voor mensen in kwetsbare posities, vinden de raden. "Mensen met slechte toegang tot sport en bewegen zijn vaak degenen met een slechtere gezondheid. Zowel het creëren van een beweegvriendelijke leefomgeving als gelijke kansen voor sport en bewegen staan onder druk en vragen om landelijk beleid."

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

10 uur geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

1 dag geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

1 dag geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

1 dag geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

2 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

2 dagen geleden
Vooral vrouwen hebben psychische problemen na hartstilstand

AMSTERDAM (ANP) - Vooral vrouwen krijgen na het overleven van een hartstilstand angsten en depressies, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Elk jaar worden in Europa ongeveer 350.000 mensen getroffen door een hartstilstand.

3 dagen geleden