
Adviesraad pleit voor meer aandacht sociale klimaatgevolgen
DEN HAAG (ANP) - Overheden richten zich in hun klimaatbeleid te veel op het fysiek beschermen van mensen en hebben te weinig aandacht voor de sociale gevolgen van weersextremen zoals droogte, hittegolven en hevige neerslag. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.
De raad geeft aan dat vooral mensen uit lagere inkomensgroepen of met een klein sociaal netwerk kwetsbaar zijn door klimaatverandering. Het adviesorgaan geeft onder meer aan dat evacuaties bijvoorbeeld voor eenzaamheid kunnen zorgen en dat een hittegolf meer impact heeft op een eindexamenkandidaat die in een warm en klein huis woont dan op een scholier met een comfortabele en koele woning. Ook stellen de onderzoekers dat mensen hun vertrouwen in de overheid en elkaar kunnen verliezen, bijvoorbeeld wanneer een deel de kosten niet kan betalen van funderingsschade die door langdurige droogte ontstaat.
Volgens de WRR is sociale cohesie voor een samenleving belangrijk om calamiteiten te kunnen doorstaan. De adviesraad roept de overheid dan ook op te investeren in sociale infrastructuur om gemeenschapszin te bevorderen: "Denk aan bibliotheken, stations en recreatievoorzieningen. Dergelijke plekken vervullen functies die maatschappelijke veerkracht versterken. Zo kunnen ze dienst doen als kanalen voor betrouwbare informatievoorziening, als ontmoetingspunt waar mensen elkaar beter leren kennen, en als 'klimaatshelters' - hubs voor hulp en opvang bij calamiteiten."
Meer uit Binnenland
ZEIST (ANP) - De aanhoudende droogte is rampzalig voor tienduizenden vogels in Nederland. Deze lente is de droogste ooit gemeten in Nederland en daarmee staat het leefgebied van vogels onder druk, meldt Vogelbescherming Nederland. "Moerassen, vennen en weilanden drogen uit en het aantal beschikbare insecten en bodemdieren neemt af", aldus vogelbeschermer Bernard de Jong van Vogelbescherming.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een van de advocaten van de recent gearresteerde advocaat Vito Shukrula spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Volgens haar is het sinds afgelopen vrijdag niet meer mogelijk om contact te krijgen met Shukrula in de Penitentiaire Inrichting, terwijl een advocaat de toegang tot zijn of haar cliënt volgens de wet niet mag worden ontzegd.
31 minuten geledenARNHEM (ANP) - Twaalf cruciale bouwprojecten die nodig zijn om het stroomnet in Gelderland uit te breiden, komen in de knel als de provincie de komende anderhalf jaar geen nieuwe activiteiten meer toestaat in zones op 500 meter van sommige natuurgebieden. Netbeheerder Liander waarschuwt dat hierdoor "het realiseren van betrouwbare en tijdige aansluitingen voor klanten in heel Gelderland en het faciliteren van transportcapaciteit in gevaar komt".
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederland is kampioen in het verliezen van biodiversiteit, constateert Naturalis donderdag in een nieuw rapport. Het centrum voor biodiversiteit onderzocht de staat van plant- en diersoorten in Nederland. "Als je dit allemaal op een rij zet, is dat behoorlijk schrikken", zegt ecoloog en wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt om te studeren, stagneert. Dit collegejaar hebben bijna 52.000 mensen uit andere landen zich nieuw ingeschreven voor een studie in Nederland. Dat is maar 0,4 procent meer dan het vorige studiejaar. "De kleinste toename sinds 2007-08", constateert de organisatie Nuffic, die zich inzet voor internationalisering in het hoger onderwijs.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alle 280.000 gratis tickets voor het festival op de ring A10 rond Amsterdam zijn vergeven. Dat meldt de organisatie, die ook erkent dat het bestelproces niet vlekkeloos verliep. De tickets voor het feest op 15 kilometer snelweg op 21 juni om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren konden vanaf woensdag 10.00 uur worden besteld.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat onschuldige burgers vastzitten door fouten met namen van verdachten. Dat zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) via een woordvoerder. "Of er gevallen zijn waarin veroordeelden hun straf ontlopen kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen."
10 uur geleden