
Adviesprijs liter benzine stijgt tot bijna 2,26 euro
DEN HAAG (ANP) - De adviesprijs voor een liter Euro95 aan de pomp is vrijdag volgens consumentencollectief UnitedConsumers gestegen tot 2,259 euro. Daarmee is de prijs de afgelopen maand verder opgelopen, want op 1 augustus stond de adviesprijs op 2,214 euro.
De adviesprijs voor een liter diesel staat nu op 1,997 euro. Dat was op 1 augustus nog 1,897 euro. Deze prijzen worden doorgaans alleen gevraagd langs snelwegen, want pomphouders kunnen afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Elders liggen ze meestal lager.
Ook op de oliemarkt nemen de prijzen toe. Een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg vrijdag met 1,3 procent tot 84,73 dollar. Deze week is de prijs van WTI-olie met ongeveer 5 procent omhooggegaan. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, staat op bijna 88 dollar per vat. Brent is deze week ongeveer 3 procent duurder geworden.
Beperken van productie
De olieprijzen worden gestuwd door het bericht dat landen van oliekartel OPEC+, met name Rusland en Saudi-Arabië, langer willen doorgaan met het beperken van de productie. Ook de hoop dat de Amerikaanse centrale bank de renteverhogingen gaat pauzeren en stappen van China om de economie te stimuleren, zorgen voor opwaartse prijsdruk.
Het demissionaire kabinet zou in januari een eerdere accijnsverlaging willen terugdraaien waardoor de brandstofprijzen nog verder stijgen. Daardoor wordt benzine nog eens 21 cent per liter duurder en diesel 13 cent.
Oneerlijke concurrentie
Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA), heeft gezegd dat dit zowel voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek, als voor winkeliers en supermarkten "rampzalig" zou zijn.
Ook Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, vindt dat de overheid moet afzien van de verhoging van de brandstofaccijns, omdat er oneerlijke concurrentie ontstaat met België en Duitsland. De ANWB liet zich eveneens kritisch uit en wil dat het demissionaire kabinet ingrijpt om te voorkomen dat autobrandstoffen nog duurder worden.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden