Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviescollege: wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Adviescollege: wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

DEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet, meldt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). "Het voorstel leidt tot meer in plaats van minder regeldruk voor burgers en bedrijven."

Het kabinet wil met het de nieuwe wet duidelijker maken wanneer het werk kan worden gedaan door een zzp'er en wanneer daarvoor iemand in loondienst moet worden genomen. Voor de wet is onder meer gekeken hoe rechters in het verleden hebben beslist in dit soort zaken.

Maar de wet zal volgens het ATR niet bijdragen aan het verminderen van schijnzelfstandigheid. De wet zorgt niet voor meer "duidelijkheid en eenvoud voor bedrijven, werkenden en zelfstandigen bij het beoordelen van arbeidsrelaties", zegt het in een advies aan de minister.

Regeldruk

Ook neemt de regeldruk niet af met het wetsvoorstel, oordeelt het adviescollege. Het ministerie zou eerst met individuele werkgevers en zelfstandigen in gesprek moeten gaan voordat het wetsvoorstel wordt ingediend. Ook zou eerst een praktijkproef moeten worden gehouden, vindt het ATR.

Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer een zzp'er wordt ingehuurd, maar eigenlijk in loondienst is. Dat biedt voordelen aan een werkgever, want die hoeft dan onder meer geen sociale premies af te dragen of loonbelasting te betalen. Ook is een zzp'er makkelijker te ontslaan.

Rechtspraak

Rechters kijken volgens het ATR op dezelfde manier als in het wetsvoorstel wanneer iemand zelfstandige is of in loondienst moet zijn. Er verandert niks voor de rechtspraak met het wetsvoorstel van Van Gennip, aldus het adviescollege.

Eerder spande vakbond FNV bijvoorbeeld een rechtszaak aan tegen Uber over schijnzelfstandigheid, omdat Uber chauffeurs behandelt als zzp'ers. Volgens de vakbond zijn de chauffeurs praktisch gezien echter werknemers, maar krijgen zij niet hetzelfde loon en andere voordelen die werknemers wel krijgen. De rechter bepaalde twee jaar geleden dat Uber de chauffeurs in dienst moet nemen, waarna het bedrijf in hoger beroep ging. Het gerechtshof Amsterdam liet vorige maand weten eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het een uitspraak doet.

Meer uit Financieel

Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

35 minuten geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

1 uur geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

1 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

1 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

2 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

2 uur geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

3 uur geleden