Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adviescollege kraakt aanpak opvolger communicatiesysteem C2000

Adviescollege kraakt aanpak opvolger communicatiesysteem C2000

DEN HAAG (ANP) - Het blijft schipperen met het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 en tegelijk dreigt de ontwikkeling van een nieuw toekomstbestendig communicatiesysteem (NOOVA) vast te lopen. Daarvoor waarschuwt het Adviescollege ICT-toetsing, schrijft demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief.

Het college adviseert de minister om NOOVA in "de huidige vorm te stoppen en eerst een stevig fundament onder de vernieuwing te leggen". Vanwege de mogelijke vertraging zal bovendien langer gebruik moeten worden gemaakt van C2000, maar daarvan staat de kwaliteit nu al onder druk en dat zal zeker op termijn het geval zijn zegt het adviescollege. De minister moet dan ook stevig investeren in de kwaliteit en continuïteit van C2000.

Yeşilgöz is niet van plan om te stoppen met het vernieuwingstraject. Ze wil er wel meer sturing aan geven. De bewindsvrouw wijst erop dat alle hulpdiensten aangeven dat er "een nieuw missiekritisch communicatiesysteem moet komen".

Werkt minder in buitengebieden

Dagelijks maken tienduizenden hulpverleners gebruik van C2000 om met elkaar en met de meldkamer te communiceren. Het systeem is vanaf het begin al een zorgenkindje vanwege storingen. Vooral de politie ervaart hindernissen omdat het systeem in enkele regio's of gebieden niet optimaal werkt, terwijl de urgentie voor snelle (hulp)vragen dan wel hoog kan zijn. Het gaat vooral om buitengebieden waar het communicatiemiddel geen of onvoldoende ondersteuning heeft van masten.

Inmiddels wordt gewerkt aan eigen antennemasten om C2000 in deze gebieden te ondersteunen. Dit kost veel tijd, omdat voor de plaatsing van zo'n punt grond moet worden verworven en in bijvoorbeeld natuurgebieden een vergunning dan wel een ontheffing nodig is. Yeşilgöz gaat met haar collega voor Natuur en Stikstof overleggen of de belemmeringen sneller kunnen worden opgelost.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden