Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: zet Haags monument voor slavernij op Lange Voorhout

Advies: zet Haags monument voor slavernij op Lange Voorhout

DEN HAAG (ANP) - Als Den Haag een monument over zijn slavernijverleden krijgt, zou dat op het Lange Voorhout moeten komen, vlak bij het oude winterpaleis van koningin Emma. Die plek is goed zichtbaar en bereikbaar, en kijkt uit op het Torentje van de premier en op het Binnenhof. Dat adviseert een commissie die in opdracht van de gemeente Den Haag een plek heeft gezocht.

Volgens de commissie ligt de voorkeurslocatie aan de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag "wat ook de landelijke zichtbaarheid vergroot en verder helpt met de bewustwording van onze gedeelde geschiedenis". Om de hoek ligt Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Ook dat is volgens het advies "van grote symbolische en gevoelsmatige meerwaarde".

Den Haag had vijf plekken voorgedragen voor een monument: twee andere locaties op het Lange Voorhout, twee op het Plein bij de Tweede Kamer en een in de tuin van Paleis Noordeinde. Maar die voldoen volgens de adviescommissie allemaal niet.

Andere herinneringen

De gemeente Den Haag had ook gevraagd of er één monument zou moeten komen, of meerdere. De commissie adviseert om één monument neer te zetten, "als krachtig antwoord op de aloude systematiek van ‘verdeel en heers’ die aan de basis ligt van koloniaal handelen". Bovendien moet dat ene monument verbintenis maken "met alle groepen die op welke manier dan ook betrokkenheid voelen bij het Haagse slavernijverleden, de koloniale erfenis van de stad en de doorwerking ervan voor toekomstige generaties".

De commissie raadt eveneens aan om op openbare plekken in Den Haag andere herinneringen aan het koloniale verleden te plaatsen. Dat kan met informatieborden en kleinere gedenkstenen, maar ook met wandelroutes, "om het nu nog vrijwel onzichtbare zichtbaar te maken".

De Staten-Generaal

Wethouder Mariëlle Vavier (inclusie; GroenLinks) nam het advies maandagavond in ontvangst. Zij laat via haar woordvoerster weten dat het Haagse college het advies meeneemt en later een besluit neemt. Als er inderdaad een monument komt, is de volgende stap het kiezen van een kunstenaar en een ontwerp.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, bood in november namens de stad excuses aan voor "de wijze waarop voorgangers van ons het systeem van kolonialisme en slavernij hebben ondersteund en ervan hebben geprofiteerd." Den Haag zat in de tijd van de slavenhandel en de verovering van de koloniën niet in het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie of de West-Indische Compagnie. Maar omdat de Staten-Generaal, de stadhouders en later het staatshoofd in Den Haag zetelden, kwamen veel besluiten over de koloniën uit Den Haag.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

3 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

9 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

12 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden