
Advies: taakstraf als alternatief voor verkeersboete
DEN HAAG (ANP) - Mensen met probleemschulden moeten een andere straf kunnen krijgen als zij de verkeersregels overtreden. Er moet een andere sanctie komen, bijvoorbeeld een taakstraf, als alternatief voor de verkeersboete. Dat adviseert het WODC, het centrum dat onderzoek doet voor het ministerie van Justitie.
Momenteel is zo'n geldboete de enige straf die een verkeersovertreder opgelegd kan krijgen. Als iemand met grote schulden zo'n boete krijgt, is de enige optie om die persoon tot betaling te dwingen. "Dat leidt tot onnodige kosten voor de overheid en onnodige schade voor de verkeersovertreder", schrijft het WODC in een rapport. "De échte oplossing moet worden gezocht in het beschikbaar maken van andere typen sancties dan het betalen van een geldbedrag".
Volgens het NIBUD kampen 1,35 miljoen Nederlandse huishoudens met betalingsproblemen, waarvan de helft met ernstige. Als de overheid ook hen wil straffen voor wangedrag in het verkeer, "dan moet er een sanctie zijn die zij kúnnen ondergaan."
Termijnen
Sinds 2018 is de mogelijkheid om verkeersboetes in termijnen te betalen in de wet vastgelegd, om te voorkomen dat mensen met een kleine beurs door extra schulden nog verder in de problemen raken. Vanaf een boete van 75 euro kunnen Nederlanders een betaalregeling treffen. De afgelopen jaren nam het aantal boetes dat in termijnen wordt betaald flink toe.
Overigens is de kans dat iemand door een verkeersboete diep in de schulden raakt niet groot. Maar een verkeersboete kan zaken voor iemand met probleemschulden wel van kwaad tot erger maken. De afgelopen jaren zijn al maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat iemand niet veel verder in de problemen komt, maar die voorzieningen "veronderstellen wel een actieve opstelling van de beboete persoon".
Schuldhulpvereniging NVVK is positief over het voorstel. "We ondersteunen het pleidooi van het WODC om de overheid niet achter mensen zonder betaalcapaciteit aan te laten jagen in een poging ze tot betaling te dwingen", zegt juridisch adviseur Joeri Eijzenbach. "Meer aandacht voor de situatie van de persoon die de boete krijgt is daarom gewenst. Een alternatieve straf is een goede denkrichting.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nog zo'n zestig Nederlandse deelnemers aan de Global March to Gaza zijn op dit moment in Caïro. Ook zijn er nog Nederlanders met het vliegtuig onderweg naar de Egyptische hoofdstad, zegt een woordvoerder van de mars.
2 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De eerste transportvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht hebben vrijdag spullen naar Schiphol gebracht voor de komende NAVO-top. Over de precieze lading van de Boeing C-17 Globemasters is niets bekend. De organisator van de top zegt van niets te weten, net als het ministerie van Defensie. Schiphol wil er niets over zeggen, ook niet over maatregelen om de militaire toestellen te beveiligen.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De kloof tussen vrouwen en mannen in Nederland wordt groter. Daardoor is Nederland gekelderd op een wereldwijde emancipatieranglijst van het World Economic Forum. Nederland staat nu 43e, 15 plaatsen lager dan vorig jaar. Op de lijst staan 148 landen.
53 minuten geledenDE BILT (ANP) - In De Bilt is een temperatuur van boven de 30 graden gemeten, wat betekent dat vrijdag de eerste officiële tropische dag van het jaar is. Op het hoofdweerstation werd het vrijdag 30,1 graden, meldt Weeronline. Ook elders in het land is het tropisch warm.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS verwacht dat de dienstregeling in het gebied waarin vrijdag niet wordt gestaakt de rest van de dag zeer verstoord zal zijn. "We rijden wel overal in het gebied waar niet wordt gestaakt, maar niet in de frequentie die mensen gewend zijn en er vallen meer treinen uit dan mensen normaliter gewend zijn", zegt een NS-woordvoerder.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Iraanse gemeenschap in Nederland is geschokt door de aanval van Israël op Iran. "Dat de aanval zo groot en zo snel zou komen, hadden we niet verwacht. Het kwam als een shock", zegt Pejman Akbarzadeh, voorzitter van het Persian Dutch Network. Er is angst voor verdere escalatie in de regio.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen vrijdag geen claim voor een compensatie van hun reiskosten indienen bij de NS. Het systeem ligt plat. Een woordvoerder van de NS bevestigt berichtgeving hierover van Hart van Nederland. "We krijgen heel veel aanvragen en hebben het sterke vermoeden dat ook bots aan het werk zijn die veel aanvragen tegelijk doen."
3 uur geleden