Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: stel kwaliteit leven burger centraal in visie op corona

Advies: stel kwaliteit leven burger centraal in visie op corona

DEN HAAG (ANP) - Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) hebben het kabinet donderdag opgeroepen om snel te komen met een langetermijnvisie voor corona. Hierin zou de kwaliteit van het leven van burgers centraal moeten komen te staan.

Volgens het SCP en de RVS heeft de pandemie onder meer de capaciteitsproblemen in de zorg en de kansenongelijkheid in het onderwijs blootgelegd. Juist dit soort maatschappelijke problemen moeten worden aangepakt in het toekomstperspectief, luidt de oproep. "Dat vraagt om politieke keuzes waar we naar toe willen als land, en hoe we daar komen."

De organisaties wijzen er verder op dat burgers te maken krijgen met de impact van coronabeleid in verschillende rollen, zoals werknemer, mantelzorger of ouder. "De verschillende directe en indirecte effecten van de crisisaanpak op bestaanszekerheid, wonen, werk en onderwijs moeten onderdeel zijn van de beleidsvorming", stellen de organisaties dan ook. "Daarnaast willen mensen zich gehoord voelen en serieus worden genomen."

Ook adviseren het SCP en de RVS transparanter te zijn over de waardenafweging die gemaakt wordt bij het maken van het beleid. "Neem als uitgangspunt bijvoorbeeld het openhouden van het onderwijs en hou rekening met onderwijsachterstanden en de mentale gezondheid van jongeren. Betrek daarbij ook sociologen, economen, gedragsexperts, geesteswetenschappers, ethici en ervaringsdeskundigen."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 3 maanden geleden
Dit is het eerste zinnige uitspraak sinds de Corona uitbraak . Nou nog zien wat die minkukels in Den Haag er van maken . Ik vrees met grote vreze dat ze er weer niets van bakken

Meer uit Binnenland

Rechtbank Breda vonnist in zaak tegen relschoppers NAC-stadion

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet maandagochtend uitspraak in de zaak tegen 27 verdachten van de rellen bij het NAC-stadion in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie heeft op de eerste zittingsdag werkstraffen tot tweehonderd uur geëist en celstraffen tot honderd dagen.

16 minuten geleden
Rechtbankzitting over fatale steekpartij met carnaval Horst

ROERMOND (ANP) - In de rechtbank in Roermond is maandagochtend de eerste openbare zitting over de dodelijke steekpartij tijdens de carnavalsviering in Horst, op 28 februari. Hierbij kwam een 21-jarige man uit de gemeente Horst aan de Maas om het leven. Een 19-jarige verdachte werd 's avonds laat opgepakt. Alle carnavalsfeesten in Horst werden daarna afgeblazen.

16 minuten geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten maandagavond in Utrecht opnieuw met elkaar over de problemen met de opvang van vluchtelingen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en de directeur-generaal van Migratie zijn daar naar verwachting bij.

17 minuten geleden
Dode gevonden in uitgebrande auto in Baarlo (Limburg)

BAARLO (ANP) - In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een dode gevonden in een uitgebrande auto. Agenten vonden het lichaam aan De Berckt na een "reeks harde knallen", zo meldt de politie op Twitter.

18 minuten geleden
Man doodgeschoten aan de Nassauhaven in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is zondagavond een man doodgeschoten. De schietpartij vond rond 23.30 uur plaats aan de Nassauhaven in Feijenoord, meldt de politie, die een groot onderzoek is gestart.

2 uur geleden
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE (ANP) - Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is.

2 uur geleden
Özcan Akyol zendt weer uit vanuit Deventer

DEVENTER (ANP) - Programmamaker Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma Onze Man In Deventer weer vanuit zijn woonplaats Deventer. Dat meldde Akyol zondag in de uitzending op NPO Radio 1. "Ja ja, we zijn weer in Deventer, gelukkig", aldus de presentator.

4 uur geleden