Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: splits Waternet op in twee organisaties

Advies: splits Waternet op in twee organisaties

AMSTERDAM (ANP) - Waternet, het waterbedrijf dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, moet worden opgesplitst in twee organisaties. Dat adviseren het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Ze melden dat er "een aantal grote uitdagingen" op het gebied van water en klimaat zijn, die vragen om "gerichtere aandacht op het gebied van drinkwatertaken en waterschapstaken".

De splitsing is volgens het waterschap en de gemeente nodig omdat er nu te veel gefocust wordt op de structuur van het bedrijf, en minder op de inhoudelijke taken. "De samenwerkingsstructuur die we nu kennen binnen Waternet, is kwetsbaar gebleken. Ook volgens de Rekenkamer en de Inspectie Leefomgeving en Transport."

Dat terwijl er "grote uitdagingen" op het gebied van water zijn, zoals zorgen voor genoeg drinkwater, het bewaken van de waterkwaliteit, bescherming tegen overstromingen, extreme hoosbuien en droogte. Om die zaken aan te kunnen pakken, is het "nodig dat zowel het waterschap als de gemeente optimaal kunnen sturen op de eigen taken".

Gemeenteraad beslist

Eén organisatie moet zich gaan bezighouden met taken van het waterschap, een ander met drinkwatertaken en riolering. Hoe dat er precies uit gaat zien, moet de komende maanden duidelijk worden. De gemeenteraad moet nog over het plan beslissen.

"We streven ernaar dat de twee nieuwe waterorganisaties zelfstandig verdergaan vanaf 2026", zegt algemeen directeur van Waternet, Koen de Snoo. "Met focus en goede sturing op hun eigen kerntaken en dienstverlening. De komende maanden worden de details uitgewerkt. Ons werk voor bewoners, bezoekers en bedrijven gaat ondertussen vanzelfsprekend door."

Falende ICT

Waternet kampt al langer met problemen. Eind 2020 stapte het over naar een nieuw computersysteem om de rekeningen voor drinkwater mee te versturen, wat honderdduizenden achterstallige incasso's opleverde. Door de falende ICT zijn er ook achterstanden bij het innen van de waterschapsbelasting, waardoor er een hoge schuld is. In 2021 stond Waternet tijdelijk onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), omdat het de digitale beveiliging niet op orde had. Verder loopt het onderhoud van sluizen, bruggen en gemalen achter en stapte de algemeen directeur vorig jaar op.

Meer uit Binnenland

Tienduizenden mensen naar Deventer voor 19e-eeuws Dickens Festijn

DEVENTER (ANP) - Liefhebbers van Oliver Twist, Scrooge, Victoriaanse kantoorklerken en kerstkoortjes trekken dit weekend naar Deventer voor het jaarlijkse Dickens Festijn.

5 uur geleden
Noodverordening op Schiphol om demonstratie XR

N i e u w bericht, verduidelijking steun Greenpeace in 3e alinea

6 uur geleden
Voetganger en hond overleden door aanrijding in Hoogblokland

HOOGBLOKLAND (ANP) - Door een aanrijding in de Zuid-Hollandse plaats Hoogblokland is een voetganger om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 84-jarige man uit het dorp in de Alblasserwaard. "De hond die hij aan het uitlaten was, heeft het helaas ook niet overleefd", aldus de politie.

12 uur geleden
Noodverordening op Schiphol om demonstratie Greenpeace en XR

SCHIPHOL (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer heeft voor dit weekend een noodverordening afgegeven op Schiphol in verband met een aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdag. Volgens de gemeente zouden er "high risk-acties" op de planning staan en is er vrees voor het ontstaan van "ernstige wanordelijkheden".

12 uur geleden
Minder doden en zwaargewonden in verkeer, aantal blijft wel hoog

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn er minder doden en zwaargewonden gevallen in het verkeer dan het jaar ervoor. Maar echt reden tot optimisme is er niet, stelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 2022 was namelijk een jaar met veel verkeersslachtoffers.

13 uur geleden
Rapport: kabinet hield belastinguitstel om corona te lang gelden

DEN HAAG (ANP) - Het bijzondere belastinguitstel heeft in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) goed gewerkt als maatregel om onnodige faillissementen tegen te gaan. Maar na dat jaar nam de effectiviteit van de maatregel flink af, en in 2022 was de ingreep "niet doeltreffend in het voorkomen van opheffingen en/of faillissementen", blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Financiën.

14 uur geleden
Dringend verzoek COA aan gemeenten voor 'extra inspanning'

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt gemeenten dringend meer te doen wat betreft de asielopvang. Het doet een appel op gemeenten voor "een extra inspanning", zoals het langer openhouden van noodlocaties en het sneller huisvesten van statushouders. Anders dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol te raken.

15 uur geleden