Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: snel actie nodig om cultuur Belastingdienst te verbeteren

Advies: snel actie nodig om cultuur Belastingdienst te verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Er moet nog een hoop gebeuren om de cultuur bij de Belastingdienst te verbeteren, stellen onderzoekers van Deloitte die hier op verzoek van de politiek onderzoek naar hebben gedaan. Het is voor veel werknemers onduidelijk waar ze precies naartoe moeten werken, en ambtenaren geven aan zich niet altijd veilig te voelen, zich niet erkend te voelen "of elkaar niet aan te durven spreken".

De cultuur bij de fiscus is al tijden een heikel punt in de politiek. De affaire met de kinderopvangtoeslag legde een deel van de problemen bij de Belastingdienst bloot. Deloitte sprak hierover met werknemers, maar stelde vast dat er al tal van onderzoeken zijn gedaan naar de cultuur. De onderzoekers adviseren dan ook "om te stoppen met onderzoeken en de transformatie onverwijld ter hand te nemen".

Om de cultuuromslag te maken moet wel duidelijker worden wat er precies moet veranderen. In politiek Den Haag is steevast te horen dat de 'menselijke maat' moet terugkeren bij de Belastingdienst, maar wat dit precies betekent is veel ambtenaren onduidelijk, concludeert Deloitte. Daarnaast ligt de focus te veel op het behalen van resultaten. "Medewerkers geven aan dat de sturing op kwantiteit en het (te)veel tijd kwijt zijn met interne, inefficiënte processen en procedures de aandacht van het 'echte werk’ afleiden en resultaten ondermijnen", stellen de onderzoekers.

Steviger aanpak

Overigens zijn ambtenaren over het algemeen positief over het werkklimaat. Ze noemen "de grote betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers", de prettige omgang met elkaar en het "besef van normen en waarden" als pluspunten. Ook erkent Deloitte dat er al stappen zijn gezet om de cultuur te verbeteren, onder meer door Menno Snel, de voorganger van de huidige staatssecretarissen die verantwoordelijkheid dragen voor de fiscus.

"Het is ons inziens nog niet genoeg", zeggen de onderzoekers er direct bij. "De te behouden en te versterken elementen van de huidige cultuur zijn bevestigd in deze meting. Cultuur vraagt om een duidelijker richting en een continue dialoog over het wat en hoe van de gewenste cultuur."

"De analyse van Deloitte is indringend en onderstreept voor ons de noodzaak van een steviger aanpak", concluderen de staatssecretarissen Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen. Ze heroverwegen daarom de huidige aanpak. Voor de zomervakantie van het kabinet willen de bewindspersonen de Kamer informeren over de volgende stappen om de cultuur bij de fiscus te verbeteren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Boeren beëindigen protest bij Schiphol en keren huiswaarts

SCHIPHOL (ANP) - De boeren die vrijdagavond hebben geprotesteerd bij luchthaven Schiphol zijn weer vertrokken. Dat laat een woordvoerder van de marechaussee weten. "De actie is beëindigd en ze zijn allemaal op weg naar huis." Er zijn volgens hem geen boetes uitgedeeld of arrestaties verricht.

3 uur geleden
Marechaussee bij toegangswegen Schiphol om protest te beëindigen

SCHIPHOL (ANP) - De marechaussee is met meerdere eenheden ter plaatse op de toegangswegen naar Schiphol om het boerenprotest te beëindigen. "Tractoren zijn niet toegestaan op de luchthaven in verband met de veiligheid en worden tegengehouden", aldus de marechaussee.

4 uur geleden
Albert Heijn: door blokkade boeren kans op lege schappen

ZAANDAM (ANP) - Door de blokkade van een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle krijgen klanten in 230 winkels mogelijk te maken met lege schappen. Een groep boeren demonstreerde vrijdag tot 13.30 uur in de Overijsselse stad, waarbij ze de toegang tot het distributiecentrum met tractoren blokkeerden.

6 uur geleden
CBL wil overlegorgaan voor boeren, maar wijst prijsafspraken af

LEIDSCHENDAM (ANP) - Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenbehartiger voor supermarkten, pleit na protesten voor zijn hoofdkantoor in Leidschendam door boze boeren voor een collectief overlegorgaan. Daarin moeten boeren en andere spelers in de voedselketen samen onderzoeken hoe de landbouw een gezonde bedrijfstak kan blijven. Een oproep aan supermarkten om meer te betalen voor melk wees de brancheorganisatie af.

8 uur geleden
Verbod op tractordemonstraties in regio IJsselland

ZWOLLE (ANP) - In de regio IJsselland (Overijssel) is het sinds 18.00 uur vrijdagavond verboden om met landbouwvoertuigen te demonstreren. Dat heeft de veiligheidsregio bevestigd.

9 uur geleden
Boeren demonstreren bij CBL in Leidschendam

LEIDSCHENDAM (ANP) - Actievoerende boeren hebben zich vrijdagmiddag bij supermarktbranchevereniging CBL in Leidschendam verzameld. Met ongeveer vijftig à zestig tractoren zijn de boeren daarnaartoe gereden. De afgelopen dagen voerden boeren al op verschillende plaatsen in het land actie. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet maar ook omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.

12 uur geleden
Openbaar vervoer beleeft drukste week sinds begin coronacrisis

AMERSFOORT (ANP) - Reizigers pakken consequent vaker de trein, bus, tram, metro of veerpont sinds de coronamaatregelen vorige week woensdag zijn versoepeld. Normaal gesproken wordt het openbaar vervoer rustiger als de eerste schoolvakanties beginnen, maar afgelopen week werd het juist drukker. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

12 uur geleden