
Advies: sluit minderjarigen niet op in politiecel
DEN HAAG (ANP) - Minderjarige verdachten moeten niet in een politiecel, maar op een meer kindvriendelijke plek worden vastgezet. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vindt het geen goede zaak dat de kinderen in een normale politiecel terechtkomen tussen volwassen arrestanten.
De raad vindt dat verdachte kinderen in het uiterste geval maximaal één nacht in een politiecel zouden moeten zitten, maar ziet liever dat ze ergens anders kunnen afwachten wat de rechter over het vervolg beslist. Bijvoorbeeld thuis bij de ouders, in een kleinschalige voorziening of in een justitiële jeugdinrichting.
In de eerste fase nadat de verdachte is opgepakt kan het verblijf in de cel oplopen tot maximaal drie dagen en achttien uur voordat een rechter beslist over het vervolg. De RSJ vindt dat justitie in die eerste fase van het strafproces meer rekening moet houden met de belangen van minderjarigen. En als ze toch in een politiecel terechtkomen, moet het verblijf kindvriendelijker gemaakt, zo stelt de raad.
Er wordt nu al een speciale arrestantenverzorger ingezet, die extra aandacht heeft voor minderjarigen. "Maar opleiding en training van arrestantenverzorgers in de omgang met minderjarigen is wenselijk", adviseert de RSJ. "Ook eenvoudige aanpassingen als een andere kleur dan het grijs van beton, een stoel of bank, een klok, een (elektronisch) spelletje en communicatiemogelijkheden in de cel kunnen het verblijf in de cel kindvriendelijker maken."
Meer uit Binnenland
HAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
27 minuten geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
2 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandag meegegeten met een vrijheidsmaaltijd in de wijk Morgenstond in Den Haag. Tijdens de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd wordt samen gegeten, getekend en muziek gemaakt, terwijl verhalen over vrijheid worden uitgewisseld.
4 uur geleden