Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: schoonmaker via app Helpling was wel degelijk werknemer

Advies: schoonmaker via app Helpling was wel degelijk werknemer

DEN HAAG (ANP) - Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, moeten worden gezien als werknemers van het internetbedrijf. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, die dit soort adviezen vaak overneemt.

Het gaat om een advies dat mogelijk grote invloed heeft op het sluitstuk van jarenlange procedures tussen vakbond FNV en Helpling. Die app brengt huishoudens in contact met schoonmakers, die volgens Helpling als zelfstandige ondernemers werkten. Maar FNV was het daar niet mee eens en stelde dat schoonmakers feitelijk werknemers waren, omdat ze zich aan veel voorschriften van Helpling moesten houden.

Samen met een Helpling-schoonmaakster spande de bond een rechtszaak aan en kreeg in hoger beroep deels gelijk. Het gerechtshof van Amsterdam oordeelde namelijk dat de huishoudelijk hulpen uitzendkrachten waren, waarmee ze ook recht hebben op doorbetaling bij ziekte en een transitievergoeding bij ontslag.

Inleners

Nadat zowel Helpling als FNV naar de Hoge Raad was gestapt, vindt de advocaat-generaal dat de schoonmakers reguliere werknemers van het platform waren. In het eerdere oordeel zag het gerechtshof de huishoudens nog als 'inleners" zoals bedrijven die uitzendkrachten inhuren. Maar volgens de advocaat-generaal kunnen particulieren niet als inleners worden gezien en zijn schoonmakers dus geen uitzendkrachten. Hoewel Helpling sinds januari 2023 failliet is, kan dit voor de schoonmakers van belang zijn voor het aanvragen van een werkloosheidsuitkering.

Het Nederlandse onderdeel van Helpling ging failliet toen het platform na de rechterlijke uitspraken op zoek moest naar een nieuw verdienmodel. Van de rechter mocht de app namelijk ook geen vergoeding vragen van schoonmakers die via Helpling een klus bemachtigden. Het Duitse moederbedrijf weigerde de aanhoudende verliezen op te vullen met nieuwe kredieten, waarna Helpling Nederland bankroet ging. Omdat de kans bestaat dat Helpling met terugwerkende kracht werkgever wordt, heeft de curator alle bij het platform geregistreerde huishoudhulpen ontslag aangezegd.

Meer uit Financieel

Musk verplaatst na Tesla ook hoofdkantoor SpaceX naar Texas

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Het hoofdkantoor van ruimtebedrijf SpaceX wordt officieel verplaatst naar de plaats Starbase in de Amerikaanse staat Texas. Dat kondigde SpaceX-baas Elon Musk donderdag aan op X, het mediaplatform waarvan hij zelf eigenaar is.

1 uur geleden
Gemeentelijke woonlasten volgend jaar gemiddeld 4,8 procent hoger

DEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren betalen in 2025 gemiddeld 4,8 procent, oftewel 45 euro, meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 113 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.

3 uur geleden
Google en Samsung zetten samen stap in markt voor mixed reality

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een nieuwe stap gezet in de markt voor zogeheten mixed reality. Ze kondigden donderdag een nieuw besturingssysteem en een headset aan om de concurrentie aan te gaan met soortgelijke apparaten van Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms.

7 uur geleden
Beleggers zetten Boeing hoger na nieuws Dreamliner-investering

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street leken donderdag positief te reageren op een plan van vliegtuigbouwer Boeing om 1 miljard dollar te investeren voor zijn 787 Dreamliner-productie. Het Amerikaanse concern denkt zo beter te kunnen inspelen op de vraag naar het langeafstandsvliegtuig en heeft aangekondigd hiervoor vijfhonderd mensen te willen aannemen in de staat South Carolina. Het aandeel Boeing eindigde ruim 1 procent hoger.

8 uur geleden
Nieuwsmedia en commerciële radio tegen toename inkomsten STER

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia is tegen een eventuele verruiming van de inkomsten van Stichting Ether Reclame (STER), de organisatie die de radio- en televisiereclames regelt voor de NPO. Volgens de koepel van Nederlandse nieuwsbedrijven zullen extra inkomsten van de STER "de private journalistiek hard raken". Ook de Nederlandse commerciële radiozenders, waaronder Qmusic, Radio 538, Veronica en BNR, zijn tegen de eventuele verruiming van de mogelijkheden van de STER.

10 uur geleden
Investeerders betalen 82,5 miljoen voor YouTubehit Hot Ones

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - First We Feast, het bedrijf achter de populaire YouTube-interviewshow Hot Ones, verandert van eigenaar. Een groep investeerders, waaronder mediabedrijf Mythical Entertainment van YouTube-sterren Rhett en Link, betaalt in totaal 82,5 miljoen dollar voor de onderneming.

11 uur geleden
Havenbaas: kwetsbaar door afhankelijkheid van Chinese goederen

ROTTERDAM (ANP) - Nederland is kwetsbaar doordat het zoveel producten uit China haalt en dat baart de baas van de Rotterdamse haven zorgen. "Ik denk dat het heel lastig wordt om auto's in Europa nog te produceren op het moment dat al die containers stoppen, als niks meer uit China bij ons in Europa komt", zei topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens het jaarlijkse Havendebat. De kans dat dat gebeurt acht hij niet groot, benadrukte de topman daarbij. "Alleen we moeten er nooit naïef in worden."

12 uur geleden