
Advies Remkes: leg halvering stikstof wettelijk vast
DEN HAAG (ANP) - De stikstofuitstoot in Nederland moet in 2030 zijn gehalveerd en het kabinet moet "serieus werk maken" van natuurherstel. Die doelen mogen geen vrijblijvend streven meer zijn, maar moeten wettelijk worden vastgelegd. Dat stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek voor in zijn eindadvies aan het kabinet.
Het college onder leiding van Johan Remkes heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de uitstoot van ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). De natuur ondervindt daar schade van en de Raad van State verwees het stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde vorig jaar naar de prullenbak, omdat het veel te vrijblijvend was.
Remkes benadrukt dat de vermindering van 50 procent en het uitvoeren van maatregelen die de natuur herstellen "moeten worden gezien als een resultaatverplichting". Om de doelen te bereiken, zal onder meer het mestbeleid voor de landbouw op de schop moeten. Wat de commissie betreft moet ook in alle andere sectoren stikstofuitstoot halveren, dus ook de industrie, energiebedrijven en de mobiliteitssector.
2040
De commissie pleit voor een programma met natuurdoelstellingen dat uiterlijk op 1 januari 2022 in werking moet treden. Voor 2040 moet de stikstofuitstoot zodanig zijn afgenomen dat alle Natura 2000-gebieden onder de kritische grens zijn gekomen, zegt Remkes. Boven die grens heeft de stikstofneerslag een nadelig effect op beschermde natuur. Met de huidige plannen van minister Carola Schouten (Landbouw) zou de helft van de Natura 2000-gebieden in 2030 nog altijd een stikstofneerslag boven de kritische waarde kennen. Wat Remkes betreft moet het ambitieuzer.
Om alle maatregelen te kunnen financieren, moet een begrotingsfonds worden opgericht met voldoende geld tot 2040. Omdat de bouw een erg harde klap oploopt, "terwijl de bijdrage van de bouwsector aan de stikstofemissies beperkt is", is een behoorlijke investering in die sector noodzakelijk. "Ook omdat deze sector juist nu van groot belang is voor het weer op gang krijgen van de economie", zegt Remkes over het economisch herstel na de coronacrisis.
Tijdelijke emissies
Hij adviseert daarom voor tijdelijke emissies tijdens bouwwerkzaamheden voldoende stikstofruimte beschikbaar te stellen. Dat kan wat hem betreft op basis van "een goed onderbouwde drempelwaarde".
De coronacrisis heeft de stikstofproblemen niet opgelost, aldus Remkes. De uitstoot van ammoniak uit de landbouw is bijvoorbeeld niet afgenomen in de afgelopen weken. Remkes: "Als de economie straks weer op gang komt, is het van belang dat stikstof de ontwikkelingen niet onnodig hindert."
Verantwoordelijk minister Schouten nam het rapport van het adviescollege maandag in ontvangst.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
2 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.
32 minuten geledenROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.
55 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.
7 uur geleden