Advies Raad van State: neem avondklok op in 'coronawet'
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet de wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg) als een "noodzakelijke eerste stap op weg naar een duurzaam, wettelijk stelsel". De Raad vindt wel dat in dit wetsvoorstel het instellen van een avondklok en de invoering van een coronatoegangsbewijs moeten worden opgenomen.
Dat stelt de Afdeling advisering in zijn advies over het voorstel tot wijziging van de Wpg, waarin het nemen van collectieve coronamaatregelen - zoals de verplichting een mondkapje te dragen - wettelijk wordt verankerd. Hij twijfelt wel of de instrumenten die het kabinet in deze versie van de noodwet regelt, toereikend zijn bij een ernstige pandemie.
Ook de mogelijkheid tot het sluiten van scholen moet al in deze wet worden opgenomen, adviseert de Raad van State. Pas als dit, de avondklok en coronatoegangsbewijs in het wetsvoorstel worden opgenomen, kan het aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Deze maatregelen liggen politiek uiterst gevoelig.
Noodwet als gereedschapskist
Later moet die wetgeving beter worden afgestemd op het bestaande staatsnood- en crisisrecht, benadrukt de Raad van State.
De Raad van State vergelijkt de noodwet met een gereedschapskist. De wet bevat instrumenten die bijvoorbeeld bij een uitbraak van een ernstige infectieziekte "onder strikte voorwaarden" ingezet kunnen worden. De minister van Volksgezondheid mag alleen collectieve maatregelen nemen als de Tweede en Eerste Kamer hiermee akkoord gaan. Daarmee vindt de Raad van State de betrokkenheid van Tweede en Eerste Kamer in het wetsvoorstel "voor dit moment toereikend".
Afstemming
Als deze noodwet wordt aangenomen, is de wetgeving voor de "pandemische paraatheid" van Nederland nog niet af. De wetgeving moet op termijn beter worden afgestemd op het bestaande staatsnood- en crisisrecht. Daarnaast moet de "parlementaire betrokkenheid beter worden doordacht".
"In noodwetgeving is het de crux om een goede balans te vinden tussen de noodzaak om snel en flexibel te kunnen optreden (‘slagkracht’) en aan de andere kant de noodzaak van democratische legitimatie." Bij een tweede wetswijziging van de Wpg moet die balans leidend zijn, vindt de Raad van State. Daar moet snel aan worden gewerkt, benadrukt de Raad.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Drie maanden na het aantreden van het kabinet-Schoof is de tevredenheid onder kiezers iets afgenomen: van 39 procent in juni naar 33 procent nu. De afname van het enthousiasme zou nog geen consequenties hebben voor de electorale verhoudingen, blijkt uit een zetelpeiling van Ipsos I&O. De PVV is nog altijd veruit de populairste partij en zou nu uitkomen op 42 zetels, vijf meer dan in de huidige Tweede Kamer.
18 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra gaat in de volgende Europese Commissie door met zijn huidige portefeuille Klimaat. Dat hebben bronnen aan het ANP bevestigd.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is wel degelijk bereid te praten over een blijvende vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep, en heeft daar ook "structureel geld voor gereserveerd". Dat schrijft minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Vakcentrale FNV stelde vorige week dat de bewindsman, die namens het kabinet meeonderhandelt over zo'n regeling, opnieuw een tijdelijke oplossing op tafel had gelegd. De bonden willen mede daarom nu niet verder praten.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractie van NSC zal niet akkoord gaan met crisismaatregelen om de asielinstroom in te dammen als de Raad van State een negatief advies geeft over de ingrepen die het kabinet voorstelt. Fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven, die de zieke Pieter Omtzigt vervangt, heeft dat gezegd tegen de Volkskrant, zo bevestigt haar woordvoerder. Coalitiegenoten VVD-leider Dilan Yeşilgöz en PVV-leider Geert Wilders vinden de reactie van Van Vroonhoven voorbarig.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de ondernemers heeft het gevoel dat het kabinet zich voor hen inzet, maar er is "niet heel veel optimisme" dat premier Dick Schoof hun grootste problemen zal verhelpen. Dat is een van de conclusies van een peiling onder bijna 4000 ondernemers die Kieskompas heeft uitgevoerd op verzoek van ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Branchevereniging WoningBouwersNL is te spreken over het regeerprogramma als het gaat om het woningbeleid van het kabinet-Schoof. De plannen zijn volgens de organisatie "doordacht en goed uitgewerkt". Dit is een opvallend contrast met de kritische houding die de brancheorganisatie aannam ten opzichte van het woningbeleid van het vorige kabinet.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere ministers erkennen dat ze de agenda waarin ze hun contacten met onder anderen lobbyisten moeten vermelden niet goed hebben bijgehouden. Dat wijten ze onder meer aan de zomervakantie en aan te weinig en wisselende menskracht.
23 uur geleden