Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: plan om geld te verdelen over gemeenten moet beter

Advies: plan om geld te verdelen over gemeenten moet beter

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe manier waarop geld van het Rijk verdeeld wordt over de gemeenten is niet goed genoeg. De verdeling is gebaseerd op achterhaalde gegevens over de kosten die gemeenten maken, houdt te weinig rekening met de samenstelling van de bevolking en is niet toekomstbestendig. Dat zegt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een advies. Vanuit het gemeentefonds wordt per jaar zo'n 30 miljard euro verdeeld.

De ROB keek naar de manier waarop het kabinet van plan is het geld uit het Gemeentefonds te verdelen. Die wordt veranderd omdat de oude werkwijze nog stamt uit eind jaren 90 van de vorige eeuw. Sindsdien is er veel veranderd in de manier waarop gemeenten hun geld uitgeven, merkt de raad op. De nieuwe verdeling is eerlijker dan de oude, maar moet nog verbeterd worden.

Sommige gemeenten zouden er met de nieuwe verdeling sterk op vooruit gaan, terwijl andere juist veel minder geld krijgen. Waar die verschuivingen op gebaseerd zijn, is niet helemaal duidelijk. Wel is gebleken dat bijvoorbeeld grotere steden meer geld krijgen dan kleinere, omdat hun belang voor andere plaatsen in de buurt wordt overschat. Aan de andere kant komen onder meer gemeenten met weinig toeristen er juist bekaaid vanaf.

Evaluatie te vrijblijvend

Er is niet goed genoeg gekeken hoe de financiële situatie van gemeenten er momenteel in de praktijk uitziet. In plaats daarvan is gekeken naar oude cijfers en rekenmethodes die volgens de raad niet goed aansluiten op de praktijk. Noodzakelijke investeringen voor de toekomst in bijvoorbeeld jeugdzorg en klimaat zijn onvoldoende meegenomen. De raad vindt dat de minister met dit voorstel "verder tracht te springen dan de polsstok lang is". Een evaluatie in 2027, zoals de minister voor ogen heeft, vindt de Raad te laat en "te vrijblijvend".

Het idee is om het gemeentefonds opnieuw te verdelen vanaf 2023. Dan moeten de plannen wel verbeterd worden, vindt de raad. Het fonds is voor gemeenten de belangrijkste bron van inkomsten, naast bijvoorbeeld lokale belastingen en geld dat verdiend wordt met bouwgrond. Hoeveel geld gemeenten uit het fonds krijgen, hangt onder meer af van hun mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren.

Meer uit Binnenland

Verdachte misbruiken en vermoorden Gino (9) weer voor de rechter

MAASTRICHT (ANP) - Donny M. (23), de man die heeft bekend de 9-jarige Gino uit Limburg te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood, staat maandag opnieuw voor de rechter in Maastricht. Het gaat om de tweede niet-inhoudelijke zitting in de zaak tegen de man. M. zal weer aanwezig zijn, meldt zijn advocaat Sjanneke de Crom.

58 minuten geleden
Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

ZOETERMEER (ANP) - De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

8 uur geleden
Biden grapt terug naar Rutte: shouldn't it be 'voetbal'?

DEN HAAG (ANP) - Een dag nadat premier Mark Rutte had getweet over de overwinning van Oranje op de Verenigde Staten bij het WK - 'football' heeft gewonnen van 'soccer', aldus de premier - grapt de Amerikaanse president Joe Biden terug: "strikt genomen, moet het geen 'voetbal' zijn?", aldus het twitteraccount van de president.

13 uur geleden
Achtste finale Nederland-VS trekt bijna 4,8 miljoen kijkers

HILVERSUM (ANP) - De achtste finale tussen Nederland en de VS op het omstreden WK in Qatar is zaterdagavond door bijna 4,8 miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het is daarmee het best bekeken programma van de zaterdagavond.

14 uur geleden
4 auto's in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

GRONINGEN (ANP) - In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto's in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

16 uur geleden
Nederland 'spiegelt' WK-afvaardiging aan die van Argentinië

DEN HAAG (ANP) - De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

18 uur geleden
Man komt om door ongeval in Erp (Noord-Brabant)

ERP (ANP) - Een 78-jarige man uit Veghel is in de nacht van zaterdag op zondag in het Noord-Brabantse Erp om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De politie spreekt van een eenzijdig ongeval, wat betekent dat er geen anderen bij het ongeluk waren betrokken.

19 uur geleden