Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: plan om geld te verdelen over gemeenten moet beter

Advies: plan om geld te verdelen over gemeenten moet beter

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe manier waarop geld van het Rijk verdeeld wordt over de gemeenten is niet goed genoeg. De verdeling is gebaseerd op achterhaalde gegevens over de kosten die gemeenten maken, houdt te weinig rekening met de samenstelling van de bevolking en is niet toekomstbestendig. Dat zegt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een advies. Vanuit het gemeentefonds wordt per jaar zo'n 30 miljard euro verdeeld.

De ROB keek naar de manier waarop het kabinet van plan is het geld uit het Gemeentefonds te verdelen. Die wordt veranderd omdat de oude werkwijze nog stamt uit eind jaren 90 van de vorige eeuw. Sindsdien is er veel veranderd in de manier waarop gemeenten hun geld uitgeven, merkt de raad op. De nieuwe verdeling is eerlijker dan de oude, maar moet nog verbeterd worden.

Sommige gemeenten zouden er met de nieuwe verdeling sterk op vooruit gaan, terwijl andere juist veel minder geld krijgen. Waar die verschuivingen op gebaseerd zijn, is niet helemaal duidelijk. Wel is gebleken dat bijvoorbeeld grotere steden meer geld krijgen dan kleinere, omdat hun belang voor andere plaatsen in de buurt wordt overschat. Aan de andere kant komen onder meer gemeenten met weinig toeristen er juist bekaaid vanaf.

Evaluatie te vrijblijvend

Er is niet goed genoeg gekeken hoe de financiële situatie van gemeenten er momenteel in de praktijk uitziet. In plaats daarvan is gekeken naar oude cijfers en rekenmethodes die volgens de raad niet goed aansluiten op de praktijk. Noodzakelijke investeringen voor de toekomst in bijvoorbeeld jeugdzorg en klimaat zijn onvoldoende meegenomen. De raad vindt dat de minister met dit voorstel "verder tracht te springen dan de polsstok lang is". Een evaluatie in 2027, zoals de minister voor ogen heeft, vindt de Raad te laat en "te vrijblijvend".

Het idee is om het gemeentefonds opnieuw te verdelen vanaf 2023. Dan moeten de plannen wel verbeterd worden, vindt de raad. Het fonds is voor gemeenten de belangrijkste bron van inkomsten, naast bijvoorbeeld lokale belastingen en geld dat verdiend wordt met bouwgrond. Hoeveel geld gemeenten uit het fonds krijgen, hangt onder meer af van hun mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Duizenden meldingen voor hulp bij boostervaccinaties

UTRECHT (ANP) - Bij de GGD zijn 6500 aanmeldingen binnengekomen om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zaterdag weten.

20 minuten geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2670 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.

28 minuten geleden
Veel minder Nederlanders op Franse evacuatievlucht

DEN HAAG (ANP) - Op een door Frankrijk georganiseerde evacuatievlucht uit Afghanistan zaten veel minder mensen met de Nederlandse nationaliteit dan eerder werd gedacht. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

56 minuten geleden
Duizenden demonstranten bij mars tegen coronaregels in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een protestmars tegen de coronamaatregelen zijn in Utrecht zaterdag zo'n 3000 mensen aanwezig, laat de gemeente weten. De demonstratie verloopt vooralsnog rustig, aldus een woordvoerder.

57 minuten geleden
Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Volendam voorbij

VOLENDAM (ANP) - Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd gedemonstreerd in Volendam tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp. De politie heeft de enkele tientallen demonstranten weer hun eigen (twee) bussen in begeleid en die zijn rond 13.00 uur weggereden uit het dorp onder politiebegeleiding. De actie was daarmee voorbij, bevestigt KOZP.

1 uur geleden
44 aangehouden demonstranten betoging OPCW-gebouw zitten nog vast

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vrijdag 44 mensen aangehouden bij de bestorming van het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Al deze mensen zitten nog vast voor verhoor, aldus de politie zaterdag.

2 uur geleden
Plekken voor boosterprikken zonder afspraak alweer vol

LEIDEN (ANP) - De priklocaties van de GGD Hollands Midden zijn gesloten voor mensen die zonder afspraak een boosterprik willen komen halen, meldt de GGD op Twitter. Direct bij opening van de locatie in Leiden zaterdag om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, vertelt een woordvoerster.

2 uur geleden