Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: onderzoek genetische test voor mensen die kind willen

Advies: onderzoek genetische test voor mensen die kind willen

DEN HAAG (ANP) - Het zou goed zijn als alle mensen die een kind willen, de mogelijkheid krijgen om al voor de bevruchting te laten controleren of ze drager zijn van een erfelijke aandoening. Ouders kunnen met zo'n controle "geïnformeerde keuzes rond de voortplanting" maken, stelt de Gezondheidsraad. Als beide ouders drager zijn van dezelfde aandoening, kunnen ze die namelijk doorgeven aan het kind.

De raad adviseert nog niet om de tests straks overal aan te bieden, maar wel om uit te zoeken hoe dat het beste kan. De Gezondheidsraad pleit voor een pilotonderzoek. Dat moet duidelijk maken "wat de beste manier is om alle wensouders te bereiken met het aanbod". De screening zou bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden met andere hulp voor wensouders.

Wensouders kunnen zich nu al laten testen. Bij mensen uit risicogroepen, van wie bekend is dat ze een grote kans hebben om drager te zijn, gaat dat via de zorgverzekering. Anderen moeten daar zelf voor betalen. Maar daarmee wordt lang niet iedereen bereikt, zegt de Gezondheidsraad.

Erfelijk materiaal

Volgens de raad is de kans ongeveer 1 procent dat beide ouders drager zijn van dezelfde ziekte. Als dat zo is, merken ze daar zelf niets van. Maar als ze inderdaad dezelfde aandoening in hun erfelijk materiaal hebben, is de kans 25 procent dat hun kind wel die ziekte krijgt. Voor zulke aandoeningen is meestal geen behandeling mogelijk, "vaak gaan deze aandoeningen gepaard met een sterk verminderde levenskwaliteit, verkorte levensverwachting en daarmee ernstig leed voor zowel het kind als het gezin".

Van elke vierhonderd kinderen die geboren worden, heeft één zo'n aandoening. Dit gaat bijvoorbeeld om spierziekte SMA, taaislijmziekte, het Meckel syndroom of de ziekte van Tay-Sachs. Op welke ziektes uiteindelijk getest gaat worden, is volgens de Gezondheidsraad aan de medische sector zelf. De raad denkt dat duizenden ouders per jaar gebruik zouden kunnen maken van de screening, en dat enkele honderden van hen zo ontdekken dat ze beide dezelfde aandoening dragen.

Kinderwens

Als ouders weten dat ze allebei drager zijn van een ziekte, kunnen ze volgens de Gezondheidsraad "ervoor kiezen dat risico te accepteren". Ook kunnen ze besluiten dat ze toch geen kinderen willen verwekken, of kunnen ze een donor vragen om te helpen. Een andere mogelijkheid is dat ouders de embryo's laten testen en alleen gezonde embryo's terug laten plaatsen. En als tijdens de zwangerschap blijkt dat het kind de erfelijke aandoening heeft, kunnen ouders de zwangerschap afbreken.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

10 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

11 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden