Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: nieuwe vaccinatieronde corona dit voorjaar niet zinvol

Advies: nieuwe vaccinatieronde corona dit voorjaar niet zinvol

DEN HAAG (ANP) - Het is "niet zinvol" om dit voorjaar een nieuwe algemene vaccinatieronde tegen het coronavirus te organiseren, zo adviseert het Outbreak Management Team Vaccinaties (OMT-V) aan het kabinet. Een extra prik zal momenteel naar verwachting "slechts een geringe" oppepper aan het afweersysteem geven, stelt het OMT-V.

Vorige week meldde het OMT al dat corona volgens hen geen pandemie meer is. Het virus hoort bij het dagelijks leven, stelden de experts. Het OMT-V zegt nu dat "de opkomst van nieuwe varianten kan leiden tot een toename van infecties en ziektelast". Maar doordat veel mensen afweer hebben opgebouwd én doordat infecties met de nu dominante omikronvarianten van het virus relatief mild van aard zijn, zullen toch niet veel mensen erg ziek worden bij een nieuwe opleving van het virus. Een extra coronaprik zal naar verwachting dan ook maar mondjesmaat bijdragen "aan de tot nu toe relatief stabiele bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname", concludeert het team.

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan een nieuwe vaccinatie wel wenselijk zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld ouderen en mensen die gewoonlijk ook in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik. Maar ook voor hen adviseert het OMT-V geen nieuwe vaccinatieronde. Wel moet een extra prik voor hen mogelijk blijven, als een arts dat aanraadt.

Zorgmedewerkers

Ook voor zorgmedewerkers moet er volgens het OMT-V nu geen extra prikronde komen. Zij hebben zelf ook door eerdere vaccinaties en infecties goede immuniteit tegen het virus opgebouwd. Om te zorgen dat ze bij een eventuele besmetting geen kwetsbare patiënten aansteken zijn meer algemene maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, wel een goed idee volgens de deskundigen.

Zorgminister Ernst Kuipers moet beslissen of hij het advies van het expertteam opvolgt. In een brief laat hij maandag weten dat hij "zo spoedig mogelijk" terugkomt op "de besluitvorming en de implicaties voor de verdere uitvoering van de vaccinatiestrategie".

Meer uit Gezond

VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

1 dag geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

4 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

4 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

4 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

4 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

5 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

5 dagen geleden