Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: meer aandacht voor euthanasie beroepsmatig gehouden dier

Advies: meer aandacht voor euthanasie beroepsmatig gehouden dier

DEN HAAG (ANP) - Professionele houders van dieren, zoals veebedrijven, hondenfokkers en dierentuinen, hebben een betere ondersteuning nodig bij het besluiten over euthanasie van dieren die ondraaglijk lijden of die zoveel zorg behoeven dat die voor de onderneming niet is op te brengen. Dat zegt Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in aanbevelingen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De raad wijst er op dat het voortijdig doden van vaak jonge dieren ook bij veebedrijven "een emotioneel en moreel beladen onderwerp is en daardoor lastig bespreekbaar". Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld varkenshouders, die de dieren toch uiteindelijk naar de slacht laten gaan voor het vlees. Maar voor ziekte en een extra vroege dood houden ze zo'n dier nou ook weer niet, licht de raad mondeling toe. Daarom wordt ook in dit soort bedrijven soms te lang met euthanasie getalmd en lijdt het dier te veel. Wat ook een rol bij aarzeling kan spelen is dat een veehouder de publieke opinie vreest bij het vroegtijdig doden van dieren, in een tijd waarin dierenwelzijn steeds belangrijker wordt gevonden.

"De bedrijfsmatige houderij van dieren stelt beperkingen aan de aard en de omvang van de zorg die aan een individueel dier kan worden gegeven", begrijpt de raad. Het kan dus zijn dat er niks anders op zit dan euthanasie. Ondersteuningsbeleid voor vroegtijdige doding moet echter wel alleen voor incidentele gevallen worden gemaakt, benadrukt de RDA. "In situaties waarin sprake is van routinematig voortijdig doden, zijn bedrijfsaanpassingen of is systeemverandering noodzakelijk", aldus de organisatie. Want dan is er dus meer mis.

Maatregelen

Het is voor de RDA "in elk geval duidelijk dat voortijdig doden nooit een oplossing mag zijn voor tekortkomingen op een bedrijf of in een houderijsysteem". De raad doet ook aanbevelingen voor maatregelen die moeten voorkomen dat voortijdig doden nodig is (te denken valt bijvoorbeeld aan een fokprogramma dat minder zwakke biggen oplevert). Meer richtlijnen en protocollen zouden ook kunnen bijdragen aan een zorgvuldiger en controleerbare besluitvorming en uitvoering van euthanasie.

Volgens de RDA kan de overheid ook bijdragen aan verbetering van de situatie door het voortijdig doden van dieren nadrukkelijker aandacht te geven in de opleidingen van bedrijfsmatige houders. Ook is vakbekwaamheid voor het uitvoeren van een pijnloze euthanasie van belang.

Meer uit Binnenland

Schade aan pand in Den Haag door explosie

DEN HAAG (ANP) - In een portiek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag is een explosie geweest. Door de ontploffing is er schade aan het pand in de Schildersbuurt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

13 minuten geleden
Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

7 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

8 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

8 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

8 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

8 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

9 uur geleden