Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: meer aandacht voor euthanasie beroepsmatig gehouden dier

Advies: meer aandacht voor euthanasie beroepsmatig gehouden dier

DEN HAAG (ANP) - Professionele houders van dieren, zoals veebedrijven, hondenfokkers en dierentuinen, hebben een betere ondersteuning nodig bij het besluiten over euthanasie van dieren die ondraaglijk lijden of die zoveel zorg behoeven dat die voor de onderneming niet is op te brengen. Dat zegt Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in aanbevelingen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De raad wijst er op dat het voortijdig doden van vaak jonge dieren ook bij veebedrijven "een emotioneel en moreel beladen onderwerp is en daardoor lastig bespreekbaar". Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld varkenshouders, die de dieren toch uiteindelijk naar de slacht laten gaan voor het vlees. Maar voor ziekte en een extra vroege dood houden ze zo'n dier nou ook weer niet, licht de raad mondeling toe. Daarom wordt ook in dit soort bedrijven soms te lang met euthanasie getalmd en lijdt het dier te veel. Wat ook een rol bij aarzeling kan spelen is dat een veehouder de publieke opinie vreest bij het vroegtijdig doden van dieren, in een tijd waarin dierenwelzijn steeds belangrijker wordt gevonden.

"De bedrijfsmatige houderij van dieren stelt beperkingen aan de aard en de omvang van de zorg die aan een individueel dier kan worden gegeven", begrijpt de raad. Het kan dus zijn dat er niks anders op zit dan euthanasie. Ondersteuningsbeleid voor vroegtijdige doding moet echter wel alleen voor incidentele gevallen worden gemaakt, benadrukt de RDA. "In situaties waarin sprake is van routinematig voortijdig doden, zijn bedrijfsaanpassingen of is systeemverandering noodzakelijk", aldus de organisatie. Want dan is er dus meer mis.

Maatregelen

Het is voor de RDA "in elk geval duidelijk dat voortijdig doden nooit een oplossing mag zijn voor tekortkomingen op een bedrijf of in een houderijsysteem". De raad doet ook aanbevelingen voor maatregelen die moeten voorkomen dat voortijdig doden nodig is (te denken valt bijvoorbeeld aan een fokprogramma dat minder zwakke biggen oplevert). Meer richtlijnen en protocollen zouden ook kunnen bijdragen aan een zorgvuldiger en controleerbare besluitvorming en uitvoering van euthanasie.

Volgens de RDA kan de overheid ook bijdragen aan verbetering van de situatie door het voortijdig doden van dieren nadrukkelijker aandacht te geven in de opleidingen van bedrijfsmatige houders. Ook is vakbekwaamheid voor het uitvoeren van een pijnloze euthanasie van belang.

Meer uit Binnenland

Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

1 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

1 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

1 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

1 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

1 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

2 uur geleden
Directeur Eindhoven Airport: we doen veel om te verduurzamen

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in een reactie op de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep wil 's middag op het vliegveld demonstreren omdat er vanaf Eindhoven Airport volgens XR te veel vluchten zijn en omdat het vliegveld geen natuurvergunning zou hebben.

3 uur geleden