Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: kabinet moet internationale treinreizen meer stimuleren

Advies: kabinet moet internationale treinreizen meer stimuleren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet snel maatregelen nemen die internationale treinreizen stimuleren, vindt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Nu het internationale verkeer "in de nasleep van de coronacrisis" weer toeneemt, is het nog belangrijker dat de trein snel aantrekkelijker wordt gemaakt als groen alternatief voor auto- en vliegreizen over de grens.

Treinkaartjes boeken moet overzichtelijker en makkelijker worden, en reizigers moeten het aanbod van verschillende vervoerders beter kunnen vergelijken, adviseert de raad. Met die maatregelen kunnen reizigers op korte termijn worden verleid in de trein te stappen in plaats van het vliegtuig. Voor de wat langere termijn moet het kabinet ervoor zorgen dat meer nieuwe internationale vervoerders zich in de Nederlandse markt gaan mengen. Nederland zou bepaalde partijen bij aanbestedingen zelfs kunnen voortrekken, in samenwerking met buurlanden.

Ook moet het kabinet snel keuzes maken om een snelle treinverbinding naar Duitsland goed te regelen. Sowieso moeten de verbindingen door Europa beter. Europese landen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze dezelfde regels en afspraken hanteren. Op termijn denkt de adviesclub zelfs aan een "Europese autoriteit voor grensoverschrijdend spoorverkeer".

Het kabinet heeft in Brussel al eerder gepleit om de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van internationale treinreizen te verbeteren, als onderdeel van de klimaatplannen van de Europese Commissie. Vorig jaar kreeg het kabinet miljoenen aan subsidie van de Europese Unie voor internationale spoorverbindingen en werd aangekondigd dat de internationale nachttrein terugkeert.

Maar dat een vlucht boeken naar een bestemming in Europa nog steeds steevast goedkoper en vooral makkelijker is dan het reizen met de trein, is veel partijen een doorn in het oog. De provincies Overijssel, Gelderland, Brabant, Limburg en Zuid-Holland sloegen begin juni nog alarm dat er meer en snellere verbindingen moeten komen tussen Nederland en Duitsland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Stembusstrijd bij het CDA ten einde

DEN HAAG (ANP) - Er komt dinsdag een einde aan de tweede stemronde om het lijsttrekkerschap van het CDA. Tot 12.00 uur mogen leden van de partij nog kiezen voor Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt.

1 minuut geleden
Kamer terug van reces om te praten over EU-top

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt dinsdag van reces terug om te debatteren over de speciale Europese top van aanstaande vrijdag en zaterdag in Brussel. Daar wordt gesproken over het Europees herstelfonds en de meerjarenbegroting van de EU.

2 minuten geleden
Kamer debatteert over zwaar bevochten pensioenhervorming

DEN HAAG (ANP) - Het pensioenstelsel gaat op de schop. Daar is meer dan tien jaar over gepraat. Begin deze maand werd de laatste horde genomen toen het ledenparlement van de FNV het groene licht gaf voor de uitwerking van de plannen. De Tweede Kamer gaat dinsdag tijdens het reces in debat met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) over de verbouwing van het stelsel.

47 minuten geleden
Kanttekeningen De Jonge bij strijd Omtzigt tegen overheid

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet niet tegenover, maar naast mensen staan, daarover zijn CDA-troonpretendenten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt het eens. Maar "laten we de mevrouw achter het loket ook recht doen", tekende De Jonge aan in hun enige debat in de strijd om het lijsttrekkerschap. "Het vertrouwen in de overheid in Nederland is groot" en dat is "terecht", zei de vicepremier.

2 uur geleden
Kabinet welwillend over schadefonds voor beroepsziekten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat aan de slag met een snellere en gemakkelijkere tegemoetkoming voor mensen die door werk met gevaarlijke stoffen ziek zijn geworden. Of zij straks kunnen aankloppen bij een speciaal fonds, zoals het kabinet is aangeraden, kan staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) nog niet zeggen. Maar hij is "enthousiast" en heeft "vertrouwen in de besluitvorming", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Kabinet: coronawet lijkt niet meer op breed bekritiseerd ontwerp

DEN HAAG (ANP) - Het veel bekritiseerde ontwerp voor een coronanoodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, "lijkt niet meer op het eerste concept", zegt het kabinet.

13 uur geleden
De Jonge: naar voren schuiven Hoekstra is oude politiek

DEN HAAG (ANP) - Dat zijn rivaal Pieter Omtzigt de populaire CDA-minister Wopke Hoekstra naar voren schuift als zijn kandidaat voor het kabinet, is "politiek van vroeger", zegt Hugo de Jonge. Het moet in de lijsttrekkersverkiezingen van de christendemocraten volgens de kandidaat-lijsttrekker gaan wat Omtzigt en hij met het CDA willen. En niet om de bemensing van een volgend kabinet, zei hij in radioprogramma Dit is de Dag.

1 dag geleden