Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies jeugdzorg: maak hulpvraag kind leidend

Advies jeugdzorg: maak hulpvraag kind leidend

UTRECHT (ANP) - Niet de kosten, maar de hulp die een kind of jongere nodig heeft moet leidend zijn in het jeugdzorgstelsel. Dat staat in het advies voor betere jeugdzorg dat de FNV Zorg & Welzijn en Stichting Beroepseer maandag presenteren. De organisaties raden de Tweede Kamer veranderingen aan: enerzijds zouden hulpverleners, ouders en kinderen zelf moeten beslissen over hun zorg en aan de andere kant moet de financiering centraal geregeld worden.

Sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg gaat het daarmee niet goed, zegt FNV Jeugdzorg-bestuurder Maaike van der Aar. "De wachtlijsten zijn eindeloos, waardoor kwetsbare jeugd nu niet de zorg krijgt die ze nodig heeft."

"Dat is ook niet raar", denkt Van der Aar, "want de expertise hebben gemeenten zelf niet in huis. Jaarlijks vloeien miljoenen euro’s weg, omdat ze visieloos inkooptrajecten ingaan. Ze stellen zich op als manager en inkoper met de focus op kostenbesparing."

Tien aanbevelingen

De organisaties hebben met zorgmedewerkers, wethouders, jongeren en ouders gekeken naar hoe de jeugdzorg beter kan. Uit die gesprekken kwamen tien aanbevelingen. Het centrale punt in het advies is dat er eerst naar de hulpvraag van kinderen en ouders gekeken moet worden. Zo ontstaat er "effectieve en liefdevolle jeugdhulp".

Op basis van de hulpvragen moet een plan gemaakt worden. Dit plan zou gefinancierd moeten worden vanuit een centrale organisatie in de overheid. De organisaties pleiten bijvoorbeeld voor de heroprichting van het ministerie voor Jeugd en Gezin. Op die manier kan er gewerkt worden aan een duidelijke visie binnen de jeugdhulp.

Beschermingsorganisatie

Daarnaast willen ze dat drie veiligheidsorganisaties, Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de Gecertificeerde Instellingen, samen één beschermingsorganisatie worden. Ook moet er per gemeente een duidelijke plek zijn voor jeugdhulp en moeten er landelijke eisen aan de jeugdhulp gesteld worden.

De FNV gaat op 1 juni in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis over het manifest.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

12 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

15 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

16 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

17 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

18 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

18 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

19 uur geleden