
Advies: invloed Laurentien bij toeslagenstichting nog te groot
DEN HAAG (ANP) - Prinses Laurentien heeft nog altijd een "belangrijke, zo niet doorslaggevende invloed" binnen de mede door haar opgerichte Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die gedupeerden van het toeslagenschandaal bijstaat. Dat staat in een advies van advocatenkantoor NautaDutilh, dat staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Laurentien legde vorig jaar het voorzitterschap van SGH neer, nadat bij het toeslagenherstel betrokken ambtenaren hadden geklaagd over haar gedrag. Nu de stichting een grotere rol krijgt bij de compensatie van gedupeerden, is NautaDutilh gevraagd te kijken of de aansturing van, en het toezicht op de stichting goed genoeg geregeld zijn.
De prinses blijkt achter de schermen nog altijd veel te vertellen te hebben bij SGH. De statuten geven de oprichters een "zwaarwegende stem" en grote invloed op de samenstelling van de raad van toezicht. Laurentien ontleent ook nog eens extra gezag aan haar lidmaatschap van het Koninklijk Huis, aldus het advocatenkantoor.
'Checks and balances'
Mede door de nog altijd diepe betrokkenheid van Laurentien bij de dagelijkse gang van zaken, voldoet de governance bij SGH niet aan de eisen, concludeert NautaDutilh. Het ontbreekt aan voldoende "checks and balances". Zij zou beter een "ambassadeursrol" kunnen krijgen, "zonder daaraan verbonden formele of feitelijke zeggenschap".
Advocatenkantoor Lindenbaum, dat SGH bijstaat, noemt de kritiek van NautaDutilh "onjuist". De oprichters, onder wie Laurentien, hebben volgens de stichting geen zeggenschap. "De autonomie van het bestuur (of van de raad van toezicht) wordt niet op relevante wijze bedreigd." De gesignaleerde problemen met de governance noemt Lindenbaum "theoretisch en gezocht".
Meer uit Binnenland
BEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
2 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Boerenorganisaties en natuurclubs zijn erg kritisch over de plannen van de provincie Limburg om stikstofuitstoot terug te dringen. Het 'stikstofoffensief' moet de vergunningverlening weer op gang brengen.
2 uur geledenBAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.
3 uur geledenGENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.
3 uur geledenDRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
10 uur geleden