Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi, die dinsdag met twee medeverdachten levenslang kreeg opgelegd. De advocaat en vader van jonge kinderen werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

Moreno B. (35) en Giërmo B. (40, geen familie) zijn in februari vorig jaar veroordeeld voor het voorbereiden en uitvoeren van de moord. Het Openbaar Ministerie had een levenslange gevangenisstraf tegen hen geëist.

Voorbereidingen

Aan het misdrijf gingen wekenlang voorverkenningen vooraf. Met gestolen auto's zouden de mannen ettelijke malen door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden. Op de dag van de moord heeft een van hen opgetreden als schutter en de ander als bestuurder van de vluchtauto, oordeelde het hof. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na 07.30 uur naar zijn werk wilde gaan.

Beide mannen ontkenden tijdens hun strafzaak iets met de moord te maken te hebben en gingen in cassatie tegen de uitspraak. Hun advocaten voerden aan dat het hof ten onrechte zwaardere straffen heeft opgelegd omdat het slachtoffer advocaat was. De procureur-generaal noemt deze overweging van het hof "geenszins onbegrijpelijk", omdat het hof heeft vastgesteld dat de verdachten wisten dat het slachtoffer een advocaat was en dat het voor hen duidelijk moet zijn geweest dat een moord op een advocaat een grote maatschappelijke schok teweeg zou brengen.

Media-aandacht

De advocaten vinden ook dat de media-aandacht had moeten leiden tot strafvermindering. Volgens de procureur-generaal heeft het hof echter begrijpelijk gemotiveerd dat de media-aandacht niet strafverminderend werkt.

De uitspraak van de Hoge Raad staat voorlopig gepland voor 16 april.

Meer uit Binnenland

Na Stopera geen pro-Palestinaprotest meer

AMSTERDAM (ANP) - Na de spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam zijn er vrijdagavond geen demonstraties meer geweest in de hoofdstad. Er werd nog gedacht dat de betogers na hun vertrek uit de Stopera naar de Dam zouden gaan, maar daar is niets van gebleken. Er stond korte tijd een groepje demonstranten met Palestijnse vlaggen, maar dat viel snel uiteen.

47 minuten geleden
Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Toen registreerde het LAKS na de eerste week 100.000 klachten.

2 uur geleden
Spontane sit-in Stopera ten einde

AMSTERDAM (ANP) - De spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam, is ten einde. Met de politie was afgesproken dat ze een speech mochten houden en dan zouden vertrekken. De meeste betogers gingen na een uur uit zichzelf naar buiten. Maar een groepje werd door de politie naar buiten gewerkt. Daarbij maakten agenten gebruik van de wapenstok. Ze konden voorkomen dat betogers opnieuw naar binnen drongen.

3 uur geleden
Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera. Tientallen betogers zitten in de gang van het gebouw, die zowel leidt naar het stadhuisgedeelte als naar de zaal van de Nationale Opera & Ballet. Velen van hen dragen een Palestijnse sjaal voor hun gezicht. Ze klappen in hun handen en roepen leuzen.

4 uur geleden
Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

6 uur geleden
UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.

6 uur geleden
Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

6 uur geleden