Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: gezondheidsapps niet blind vertrouwen

Advies: gezondheidsapps niet blind vertrouwen

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen gebruiken tegenwoordig gezondheidsapps of zogeheten draagbare gezondheidsmeters (wearables) om te controleren hoe ze er lichamelijk aan toe zijn. Dat heeft, naast voordelen, ook nadelen. Daarom adviseert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) ze niet blind te vertrouwen.

Als mensen zelf gegevens over hun lichaam en leefstijl meten, zoals bijvoorbeeld hun hartslag en daarmee hun gezondheid verbeteren en ziekte voorkomen, kan dat tot kostenbesparing in de zorg leiden, stelt het centrum. Maar, bijvoorbeeld doordat de overheid het gebruik van apps en wearables toejuicht, kunnen mensen de indruk krijgen dat "deze vorm van e-health zijn meerwaarde voor de zorg al heeft bewezen. Terwijl lang niet al die apps en wearables van goede kwaliteit zijn en onbetrouwbare metingen presenteren. Als gebruikers daardoor ten onrechte gerust worden gesteld, kan dat tot gezondheidsschade leiden."

Of, juist het tegenovergestelde gebeurt: dat mensen die eigenlijk gewoon gezond zijn, onnodig naar de dokter gaan omdat ze zich ongerust maken. Ook zouden de apps en wearables niet altijd toegerust zijn op mensen die niet zo goed met digitale dingen overweg kunnen. Het centrum pleit daarom voor terughoudendheid van de overheid en een kwaliteitskeurmerk waarbij ook wordt gekeken naar toegankelijkheid en gebruiksgemak.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

17 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

20 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden