Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: geef slachtoffers turnmisbruik 5000 euro tegemoetkoming

Advies: geef slachtoffers turnmisbruik 5000 euro tegemoetkoming

ARNHEM (ANP) - Voormalige (top)turnsters die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag door coaches moeten een tegemoetkoming krijgen van 5000 euro. Dat stelt de adviescommissie integriteit en ethiek, die zich op verzoek van sportkoepel NOC*NSF heeft gebogen over een mogelijke financiële regeling voor een groep ex-turnsters die slachtoffer zijn geworden van dergelijk gedrag en daar vaak nog steeds last van ondervinden.

De commissie spreekt nadrukkelijk over een tegemoetkoming en een regeling die collectief moet zijn. "Er is geen hiërarchie in leed, geen manier om te zeggen dat wat de een is overkomen minder erg is dan de ander", aldus de commissie, die werd benaderd nadat in het rapport Ongelijke Leggers de misstanden in de turnsport waren benoemd.

De commissie beseft dat NOC*NSF niet eerder schadevergoedingen heeft toegekend na onderzoeken naar ongewenst gedrag. "Er is minimaal een tegemoetkoming op zijn plaats als erkenning van het leed dat is aangedaan", stelt de commissie, die adviseert in de toekomst een instelling te zoeken die ervaring heeft met het verdelen van vergelijkbare uitkeringen, zoals Slachtofferhulp Nederland.

Maatwerk

Bij de vaststelling van de hoogte van het bedrag heeft de commissie zich onder meer laten leiden door eerdere zaken buiten de sport, zoals bijvoorbeeld de vergoedingen die slachtoffers van stelselmatig huiselijk geweld krijgen. Ook de regeling die is getroffen voor slachtoffers van geweld in de katholieke kerk is meegenomen. De commissie spreekt zich uit voor betere nazorg en maatwerk en stelt nadrukkelijk dat de 5000 euro losstaat van eventueel gemaakte of te maken kosten waarin een verzekering niet voorziet.

De commissie zegt dat gymnastiekbond KNGU, NOC*NSF en het ministerie van VWS snel onderling moeten bepalen wie wat bijdraagt. De KNGU en de sportkoepel reageren op een persconferentie in Arnhem op het advies.

Meer uit Sport

Franse hoop Garcia in tweede ronde Roland Garros uitgeschakeld

PARIJS (ANP) - Caroline Garcia, de hoop van het Franse tennispubliek, is op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer 5 van de wereld werd met 4-6 6-3 7-5 verrast door de Russin Anna Blinkova, die op het Court Philippe Chatrier pas haar negende wedstrijdpunt benutte.

2 uur geleden
Tennisster Svitolina boekt op Roland Garros zesde zege op een rij

PARIJS (ANP) - Tennisster Elina Svitolina heeft op Roland Garros haar zesde zege op een rij geboekt. De door coach Raemon Sluiter begeleide Oekraïense was met 2-6 6-3 6-1 te sterk voor de Australische Storm Hunter.

4 uur geleden
Overtuigende start tennisster Schuurs in dubbelspel Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisster Demi Schuurs is overtuigend begonnen aan het vrouwendubbelspel van Roland Garros. De nummer 16 van de wereld verloor samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk in de openingsronde slechts twee games tegen Cristina Bucsa uit Spanje en de Poolse Alicja Rosolska: 6-0 6-2. De partij duurde slechts 57 minuten.

4 uur geleden
Amerikaan Stolz (19) een na jongste winnaar van schaats-Oscar

OSLO (ANP) - De Amerikaan Jordan Stolz heeft de Oscar Mathisen Award gekregen voor beste schaatsprestatie van het afgelopen seizoen. De 19-jarige sporter is daarmee de op een na jongste winnaar ooit. Landgenoot Eric Heiden was in 1977 net iets jonger bij zijn eerste onderscheiding. Stolz kreeg de zogenoemde schaats-Oscar voor zijn wereldtitels op de 500, 1000 en 1500 meter.

5 uur geleden
Postuum gouden speld voor overleden shorttrackster Van Ruijven

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB heeft de in 2020 overleden shorttrackster Lara van Ruijven postuum geëerd met de gouden speld. Haar vader Gerard van Ruijven ontving de onderscheiding uit handen van directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB. "Dit is echt mooi, dit waardeer ik zeer", aldus vader Van Ruijven. Zijn dochter was de eerste Nederlandse vrouw ooit die een wereldtitel shorttrack won.

5 uur geleden
Van Baarle maakt rentree in wielerkoers Critérium du Dauphiné

DEN BOSCH (ANP) - Dylan van Baarle staat zondag aan de start van het Critérium du Dauphiné. De renner van Jumbo-Visma maakt in de Franse rittenkoers zijn rentree na een val in Parijs-Roubaix begin april. Een woordvoerder van de ploeg bevestigde de deelname van Van Baarle, maar kon nog geen uitsluitsel geven over de verdere samenstelling van de ploeg.

6 uur geleden
Olympisch comité Kosovo wil maatregelen tegen Djokovic

PARIJS (ANP) - Het olympisch comité van Kosovo wil dat het IOC een disciplinaire procedure start tegen tennisser Novak Djokovic. Die liet zich maandag nadat hij zijn eerste wedstrijd op Roland Garros had gewonnen uit over de onrust in het land waar Serviërs en etnische Albanezen met elkaar botsen. "Kosovo is het hart van Servië, stop het geweld", schreef hij op de camera waarop tennissers meestal een groet naar hun fans plaatsen.

6 uur geleden