Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: geef coronavaccin AstraZeneca alleen aan 60-plussers

Advies: geef coronavaccin AstraZeneca alleen aan 60-plussers

DEN HAAG (ANP) - Nederland zou het coronavaccin van AstraZeneca alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder moeten geven. Mensen die jonger zijn zouden een ander vaccin moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad.

Het ministerie van Volksgezondheid had de raad om een spoedadvies gevraagd. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Enkele tientallen mensen in Europa kregen na toediening van het AstraZeneca-vaccin last van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

In Nederland zijn acht meldingen bekend. Bij vier van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar.

Het EMA zei ook dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, omdat de kans op overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans te overlijden aan de bijwerking. Het is aan de landen zelf om hun vaccinatieprogramma in te vullen.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

baem 1 week geleden
NIET met A-Z prikken, ook niet 60+. Zijn die soms niet van belang?
Louis53 1 week geleden
Er wordt teveel geluld over vaccins in plaats van gevaccineerd. Zo blijven we nog wel een tijdje de kluns van Europa. En EMA en gezondheidsraad, het is WEL of NIET prikken met astra-zenica en niet die wel en die niet. Als het middel niet deugt uit de handel ermee en hopen dat Janssen een beter vaccin is
Distel 1 week geleden
EMA, wat is dit nu voor uitspraak, mensen boven de 60 mogen wel het Astra Zeneca vaccin terwijl nu bewezen is dat het in sommige gevallen trombose kan veroorzaken, boven de 60 ben je ook een mens hoor, dicht bij pensioen misschien een reden hoeft dat ook niet meer betaald te worden!
Kwek 1 week geleden
Nou, EMA, dat vind ik nogal een gewaagde uitspraak! 1 Bloedprop kan genoeg zijn om te overlijden of je leven lang invalide te zijn. Ik val gelukkig in de groep 60 minners maar als 60 plusser zou ik het ook nóóit toelaten om AstraZeneca in mijn arm te spuiten.

Meer uit Gezond

Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets afgenomen vergeleken met een dag eerder. In totaal zijn nu 2428 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 62 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

16 uur geleden
RIVM: 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd

BILTHOVEN (ANP) - Bij het RIVM zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan de 8946 gevallen van vrijdag. Donderdag was sprake van 8737 nieuwe besmettingsgevallen, woensdag waren het er met 5461 meldingen veel minder. Door een technische storing bij de GGD'en vielen de meldingen toen lager uit.

16 uur geleden
'Wereldwijd meer dan 3 miljoen doden door coronavirus'

PARIJS (ANP/AFP) - Het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels aan meer dan 3 miljoen patiënten het leven gekost. Er overleden vorige week gemiddeld 12.000 mensen per dag aan een coronabesmetting, becijferde persbureau AFP.

20 uur geleden
Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.

1 dag geleden
Meeste gevaccineerden blijven zich aan coronaregels houden

HILVERSUM (ANP) - Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen corona de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt, meldt EenVandaag na onderzoek.

2 dagen geleden
Mensen uit 1952 vervroegd uitgenodigd voor coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken.

2 dagen geleden
Reguliere zorg verder teruggeschroefd wegens coronadrukte

UTRECHT (ANP) - De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.

2 dagen geleden