Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: geef 60-plusser, zorgwerker en zieke elk najaar coronaprik

Advies: geef 60-plusser, zorgwerker en zieke elk najaar coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder, personeel dat in de zorg werkt en mensen met medische risico's zouden elk jaar een herhaalprik tegen het coronavirus aangeboden moeten krijgen. Dat kan het beste in het najaar, eventueel in combinatie met de griepprik waarvoor ze al in aanmerking komen. Dat biedt optimale bescherming in de winter, "maar het hele jaar door zal het mogelijk moeten zijn een vaccinatie te krijgen". Dat adviseert de Gezondheidsraad.

In totaal zouden ongeveer 4 miljoen mensen de coronaprik kunnen krijgen, schat de raad. Het advies over het "structurele vaccinatieprogramma" gaat naar zorgminister Ernst Kuipers. Die moet de knoop doorhakken.

Bij de mensen uit de "medische hoogrisicogroepen" en de "medische risicogroepen" gaat het bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down, mensen met zeer ernstig overgewicht, patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan en mensen met nierfalen.

Zwangere vrouwen

Ook zwangere vrouwen komen in aanmerking voor de herhaalprik. Een coronabesmetting kan bij hen leiden tot ernstige klachten, en de baby kan vroeger ter wereld komen dan de bedoeling is. Het is volgens de raad het beste om ze bij 22 weken zwangerschap te vaccineren. Dat verkleint de kans op coronacomplicaties het meest. Bij hen hoeft de prik niet per se in het najaar te worden gegeven, maar kan het bijvoorbeeld gecombineerd worden met de kinkhoestprik.

Afgelopen najaar konden mensen naar vaccinatielocaties van de GGD'en gaan om de herhaalprik te krijgen. Als die inenting voortaan wordt gecombineerd met de griepprik kan dat misschien via de huisartsen verlopen, maar dat is volgens de Gezondheidsraad aan de minister.

Endemisch

Het is niet nodig om gezonde mensen van 59 jaar en jonger structureel te vaccineren. Zij zijn nog genoeg beschermd, een nieuwe inenting zal "relatief weinig bijdragen aan aanvullende bescherming tegen ernstige ziekte", aldus de raad.

Het is het eerste advies van de Gezondheidsraad over de aanpak van het coronavirus sinds het einde van de pandemie. Het virus maakt tegenwoordig deel uit van het dagelijks leven, het is zogezegd endemisch geworden. Dat betekent niet dat het virus is verdwenen, want er raken nog altijd mensen besmet. Door toedoen van het virus moeten ook nog altijd mensen in een ziekenhuis worden opgenomen. Bovendien overlijden er nog steeds mensen door de gevolgen van de besmetting. Dit zijn vooral mensen uit de risicogroepen, voor wie de Gezondheidsraad nu een herhaalprik adviseert.

Meer uit Gezond

Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

1 dag geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

2 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

2 dagen geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

2 dagen geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

3 dagen geleden
Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

3 dagen geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

3 dagen geleden