Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse veestapel moet aanzienlijk kleiner worden om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering dat persbureau Belga inzag. Net als in Nederland ligt een reductie van de veestapel echter politiek gevoelig.

Het rapport beschrijft een scenario waarin het aantal varkens met 15 procent zou moeten afnemen en er 10 procent minder pluimvee zou zijn. Het aantal melkkoeien zou met een kwart moeten afnemen en van zoogkoeien zouden er een vijfde minder moeten zijn. Alles bij elkaar zou dat betekenen dat er bijna 25 miljoen dieren minder worden gehouden door Vlaamse boeren.

Die vermindering is volgens de experts niet alleen goed voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot, maar ook voor die van stikstof. Bovendien ontstaat er dan minder luchtverontreiniging door bijvoorbeeld fijnstof en kan er meer ruimte komen voor zaken als recreatie. Ook zou de biodiversiteit zich kunnen herstellen.

Groene energie

Behalve het terugdringen van het aantal boerderijdieren pleiten de Vlaamse klimaatexperts voor het veranderen van eetgewoontes met minder vlees en meer plantaardig voedsel. Ook zien ze mogelijkheden voor meer groene energie in de landbouw.

In Nederland wordt ook al enige tijd gesproken over het terugdringen van het aantal dieren, al wordt hier vooral gekeken naar de stikstofuitstoot. Boeren zijn fel gekant tegen gedwongen inkrimping en protesteerden de afgelopen jaren al verschillende keren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Fiscus vult aftrekposten bij belastingaanslag zelf in

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders krijgen de komende weken een voorlopige aanslag voor volgend jaar. Nieuw daarbij is dat de Belastingdienst de aftrekposten automatisch invult zodat een burger volgens de fiscus zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Dat kan bijvoorbeeld schelen wanneer samen aangifte wordt gedaan als fiscale partners. Mensen kunnen er volgens de Belastingdienst altijd nog voor kiezen de bedragen alsnog anders te verdelen.

48 minuten geleden
Aandacht voor Intertrust op Damrak na overnamebod CSC

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Intertrust. De financieel dienstverlener is akkoord gegaan met een overnamebod van 20 euro per aandeel van zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. Intertrust voerde eerder al gesprekken met investeerder CVC Capital Partners over een bod van 18 euro per aandeel, maar die gesprekken werden afgelopen week afgebroken. Het bedrijf had al laten weten door meerdere partijen te zijn benaderd voor een overname.

52 minuten geleden
Intertrust komt in handen van branchegenoot CSC

AMSTERDAM (ANP) - De aan de Amsterdamse beurs genoteerde financieel dienstverlener Intertrust wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. De Amerikanen betalen 20 euro per aandeel. Daarmee hangt aan Intertrust in zijn geheel een prijskaartje van 1,8 miljard euro.

1 uur geleden
Techinvesteerder SoftBank hard onderuit op Japanse beurs

TOKIO (ANP) - De Japanse techinvesteerder SoftBank ging maandag hard onderuit op de beurs in Tokio. Beleggers maakten zich zorgen over de dalende waarde van de beleggingsportefeuille van het bedrijf. Vooral de Chinese technologiebedrijven waarin SoftBank grote belangen heeft staan al enige tijd flink onder druk en gingen maandag opnieuw omlaag.

1 uur geleden
Aandelenbeurzen blijven in ban van Omikron-variant

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel zal ook deze week worden gedomineerd door de verdere ontwikkelingen rond de Omikron-variant van het coronavirus. Afgelopen week lieten de beursgraadmeters in Europa en New York forse koersschommelingen zien door alle onzekerheid rond Omikron op de financiƫle markten. Ook op de oliemarkt was het erg onrustig.

16 uur geleden
Vivendi bereid te praten over staatsovername Telecom Italia

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse mediaconcern Vivendi, de grootaandeelhouder van telecombedrijf Telecom Italia, zou bereid zijn om te praten over een overname door de Italiaanse staat van Telecom Italia. Daarmee zou een einde kunnen komen aan de overnamestrijd waarin het mediaconcern verwikkeld is. Onlangs bood de Amerikaanse investeerder KKR bijna 11 miljard euro voor Telecom Italia, maar Vivendi zag daar nog niets in.

17 uur geleden
Een vijfde meer omzet voor webwinkels in sinterklaasperiode

DEN HAAG (ANP) - In de aanloop naar Sinterklaas kochten consumenten veel meer bij webwinkels dan vorig jaar, schat Betaalvereniging Nederland op basis van betaaldata van de afgelopen week. Webwinkels draaiden de afgelopen zeven dagen een vijfde meer omzet dan dezelfde week vorig jaar.

18 uur geleden