Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies aan kabinet: schort adoptie kinderen uit buitenland op

Advies aan kabinet: schort adoptie kinderen uit buitenland op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft het advies gekregen de adoptie van kinderen uit het buitenland voorlopig helemaal stil te leggen. Onderzoek door een speciale commissie naar de gang van zaken rond adopties heeft zoveel misstanden aan het licht gebracht, dat het niet verantwoord zou zijn op de huidige voet verder te gaan. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht in het AD.

Onzeker is nog of het kabinet de adviezen uit het onderzoeksrapport, dat maandag wordt gepresenteerd, ook volledig overneemt. Volgens ingewijden wordt daar nog over gesproken. Een vraag is bijvoorbeeld of al lopende procedures nog wel mogen worden afgerond.

De commissie onder leiding van Tjibbe Joustra, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), heeft onderzoek gedaan naar mogelijke misstanden rond adopties in de periode 1967 tot en met 1997. Maar daarbij is zij gestuit op problemen rond de procedures die nog altijd niet zijn opgelost.

Nederlandse betrokkenheid

Eerder werd al bekend dat Nederlandse ambtenaren mogelijk betrokken waren bij illegale adopties van kinderen uit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaf daarop opdracht om daar nader onderzoek naar te doen. Daarbij is ook gekeken naar adopties uit Bangladesh, Colombia, Indonesië en Sri Lanka.

Verantwoordelijk minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil nog niet op de inhoud van het rapport ingaan. "Het is echt belangrijk dat de commissie de kans krijgt in alle zorgvuldigheid het rapport te presenteren, te laten zien wat er precies in staat. Dat is breder dan wat vanochtend in het AD stond. Met zo'n gevoelig onderwerp past het niet om er nu op te reageren", aldus de minister.

Gevoelige kwestie

Premier Mark Rutte wilde er na de ministerraad evenmin iets over zeggen, ook omdat er de komende dagen nog gesprekken worden gevoerd met betrokkenen. "Het is een zeer gevoelige kwestie. Het is niet verstandig daar nu iets over te zeggen."

De vier organisaties met een vergunning voor interlandelijke adopties zeggen dat ze het rapport nog niet hebben gezien. Ze willen pas reageren als het rapport is gepubliceerd.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

2 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

2 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

5 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

7 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

11 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

13 uur geleden