Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

Volgens een Europese richtlijn moet uit de tekst op een bestelknop bij het online bestellen duidelijk worden voor de consument dat die verplicht is te betalen. De uitleg van het Europese Hof over deze informatieplicht leidde al tot een heleboel rechtszaken over of een knop al dan niet voldoet aan die eis. De uitspraken lopen uiteen en daarom heeft een Rotterdamse kantonrechter in twee zaken vragen aan de Hoge Raad gesteld.

De advocaat-generaal heeft, in het geval van bol, gezegd dat het plaatsen van een bestelling samenhangt met de verplichting om ook voor die bestelde producten te betalen. Daarom voldoet de knop van bol met de tekst "bestelling plaatsen" aan de informatieplicht. Ook vroeg de kantonrechter wat er moet gebeuren als de tekst niet duidelijk genoeg is. In dat geval hoeft de consument helemaal niets te betalen, is de mening van de advocaat-generaal.

Advies niet bindend

In een andere zaak besloot de kantonrechter zelf al dat een bestelknop niet voldeed aan de wettelijke informatieplicht. Het ging om de tekst "schrijf je nu in" van een bedrijf dat een opleiding voor doktersassistent aanbood. Hierbij richtte de vragen van de rechter aan de Hoge Raad zich op de kwestie of de onderwijsgroep alsnog een deel van het geld terug kan vragen aan de klant. Volgens de advocaat-generaal hangt dat af van de omstandigheden.

Het onafhankelijke advies van de advocaat-generaal aan de hoogste rechter is niet bindend. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad antwoord geeft op de gestelde vragen.

Meer uit Financieel

Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegetarische producten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft het gebruik van vleesnamen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.

51 minuten geleden
Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

1 uur geleden
Toeristenbelasting stijgt in 2024, Amsterdam blijft het duurst

HEYTHUYSEN (ANP) - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,34 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat is dik 8 procent meer dan in 2023, meldt Bungalowparkoverzicht.nl in een jaarlijks onderzoek naar de belasting. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo heeft Amsterdam opnieuw de hoogste toeristenbelasting van 16,76 euro per persoon per nacht.

2 uur geleden
BKR ziet aantal mensen met schulden en achterstanden verder dalen

TIEL (ANP) - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is vorig jaar verder gedaald, van minder dan 439.000 eind 2022 naar ruim 413.000. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) daalt ook het aantal Nederlanders met een lening.

2 uur geleden
Gasbedrijf Woodside ziet lng-vraag 50 procent stijgen in 10 jaar

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zal de komende tien jaar met 50 procent stijgen. Dat verwacht de grote Australische gasproducent Woodside Energy. Volgens Woodside-topvrouw Meg O'Neill zal met name in opkomende economieƫn in Aziƫ de vraag naar lng sterk toenemen.

3 uur geleden
Rusland gaat export benzine zes maanden verbieden

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland gaat vanaf 1 maart zes maanden lang de export van benzine verbieden omdat het land te maken heeft met een toenemende binnenlandse vraag van bijvoorbeeld boeren en omdat er onderhoudswerkzaamheden aan olieraffinaderijen staan gepland. Dat meldde een woordvoerder van vicepremier Alexander Novak. Rusland levert veel benzine aan landen in onder meer Afrika.

4 uur geleden
Puma ziet komst grote sportevenementen als aanjager vraag sneakers

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse sportmerk Puma verwacht dat de vraag naar sneakers in de loop van dit jaar aantrekt, in aanloop naar de grote sportevenementen zoals het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Parijs. De komende maanden blijft de vraag echter nog wel zwak.

5 uur geleden