Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies aan EU-landen: nu of nooit voor 'echte' Europese markt

Advies aan EU-landen: nu of nooit voor 'echte' Europese markt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet haar gemeenschappelijke markt snel voltooien om de concurrentiestrijd met grootmachten als de Verenigde Staten en China niet te verliezen. Europese binnengrenzen moeten verdwijnen voor de energie-, telecom- en vooral de financiële sector, anders is het een onbegonnen strijd, stelt een door de EU-leiders besteld rapport.

De Europese economie worstelt de laatste jaren met allerlei crisissen, met een pandemie, hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Maar de EU raakt al veel langer steeds verder achterop bij rivalen als de VS en China, zegt rapporteur Enrico Letta. De Italiaanse oud-premier spreekt van een "laatste kans".

Het Europese bedrijfsleven kan veel moeilijker aan geld komen om uit te breiden en te innoveren dan bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven. Europeanen sparen veel, maar dat spaargeld vindt op de gefragmenteerde Europese kapitaalmarkt maar moeilijk zijn weg naar Europese ondernemers. Vele miljarden euro's belanden eerder in de VS, constateert Letta ontevreden. Als de EU haar 27 kapitaalmarkten eindelijk verenigt tot een enkele Europese "spaargeld- en investeringsmarkt", zou dat volgens hem een "gamechanger" zijn.

Staatssteun samenbrengen

Het uitblijven van echte Europese eenwording is frustrerend, vindt Letta. Hij noemt het "volstrekt absurd" dat het volgens hem schier onmogelijk zou zijn om de trein te nemen van Europese hoofdstad naar Europese hoofdstad. En "een schande" dat de EU-landen 80 procent van hun defensie-aankopen buiten de unie doen.

Grote EU-landen als Duitsland en Frankrijk willen en nemen al langer ruimte om hun bedrijven te helpen. Maar kleinere landen leggen het in zo'n race af tegen de diepe zakken van deze zwaargewichten, vrezen kleinere landen als Nederland. Letta stelt voor om nationale staatssteun voortaan Europees samen te brengen en te besteden, zodat bedrijven in de hele unie ervan kunnen profiteren.

Reactie Rutte

De EU zou gebaat zijn bij wat consolidatie tot grotere, multinationale telecombedrijven, meent Letta. Die kunnen meer investeren in hun netwerken. Ook binnengrenzen op de energiemarkt moeten snel verdwijnen. De unie kan dan de grillen van de energievoorziening beter opvangen en wordt minder afhankelijk van het buitenland.

De EU-leiders bespreken Letta's rapport donderdag op hun top in Brussel. Voorzitter Charles Michel en Letta zelf bespeuren bij demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's wel een "besef van urgentie". Het is "een goed rapport", was Ruttes eerste indruk.

Meer uit Financieel

Air France-KLM sluit schrappen banen niet uit bij kostenbesparing

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM zoekt actief naar manieren om de kosten verder terug te dringen. Ook het schrappen van banen behoort tot de mogelijkheden, al is dat plan nog niet concreet, zei financieel topman Steven Zaat van het luchtvaartconcern in een toelichting op de kwartaalresultaten. Er werken zo'n 73.000 mensen bij het bedrijf.

13 minuten geleden
Chinees technologieconcern Huawei maakt 564 procent meer winst

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Huawei zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar met 564 procent stijgen. Deze cijfers heeft het bedrijf aan de Chinese overheid geleverd. Omgerekend bedraagt de winst ruim 2,5 miljard euro.

26 minuten geleden
Dreigende staking slagerijmedewerkers opgeschort

UTRECHT (ANP) - De dreigende staking in slagerijen in Brabant, Gelderland en Noord-Holland woensdag is opgeschort, meldt FNV. De vakbond kondigde dit weekend de werkonderbreking aan, maar werkgevers hebben inmiddels een verbeterd loonbod gedaan voor een nieuwe cao en FNV legt dat voorstel nu voor aan de leden. Tot en met zeker 8 mei leggen slagerijmedewerkers volgens FNV daarom niet hun werk neer.

28 minuten geleden
Branche wil hoger isolatietempo door nieuwe opsporingsmethodes

UTRECHT (ANP) - Door nieuwe methodes om beschermde diersoorten zoals vleermuizen op te sporen in spouwmuren sneller toe te staan, kunnen er 70 procent meer woningen geïsoleerd worden tegen 2030. Dat stellen de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en VENIN Isolerend Nederland na onderzoek. Nu is het zo dat isolatiebedrijven veel tijd kwijt zijn aan het opsporen van beschermde diersoorten.

49 minuten geleden
KLM-topvrouw verwacht dat capaciteit dit jaar op orde komt

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-topvrouw Marjan Rintel verwacht dat de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij dit jaar op orde komt. Dat zei zij in gesprek met het ANP. In het vorige kwartaal had KLM nog last van problemen met de levering van vliegtuigonderdelen, waardoor het aantal beschikbare vliegtuigen beperkter was. Ook slecht weer had impact op de prestaties. De luchtvaartmaatschappij heeft echter maatregelen genomen, en Rintel ziet dat die sinds maart effect hebben.

1 uur geleden
Economie eurozone uit recessie na groei in eerste kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Hiermee kwam het eurogebied weer uit een milde recessie, na in de voorgaande twee kwartalen te zijn gekrompen. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2023 was er een economische krimp van 0,1 procent.

1 uur geleden
Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

LONDEN (ANP) - Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.

1 uur geleden