Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies aan EU-hof: niet alleen Ierland mag Facebook aanpakken

Advies aan EU-hof: niet alleen Ierland mag Facebook aanpakken

LUXEMBURG (ANP) - Facebook is in de Europese Unie niet alleen verantwoording schuldig aan Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van de techreus staat, vindt de belangrijkste adviseur van het Europees Hof van Justitie. Ook privacywaakhonden van andere EU-landen kunnen Facebook aanpakken, meent hij.

Het Luxemburgse hof moet zich uitspreken over een Belgische rechtszaak tegen Facebook. De Gegevensbeschermingsautoriteit, de Belgische evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens, wil dat het sociale netwerk stopt met het volgen van het surfgedrag van niet-gebruikers. Maar Europese regels schrijven voor dat België deze kwesties aan de Ierse autoriteiten moet overlaten, hield Facebook vol.

De advocaat-generaal van het Europees hof wijst erop dat de regels daar wel ruimte voor laten. Ook rechters van andere lidstaten mogen zich in sommige gevallen over Facebooks handel en wandel buigen, vindt hij, ook al heeft Ierland in beginsel het voortouw. Dat kan wel alleen als het om "grensoverschrijdende" zaken gaat en Ierland er bijvoorbeeld zelf geen werk van maakt.

Eenloketprincipe

Maar in de Belgische zaak is van zo'n uitzondering juist geen sprake, vindt Facebook. De internetgigant leest in de conclusie van de advocaat-generaal de bevestiging van het 'eenloketprincipe', dat voor duidelijkheid en efficiëntie voor bedrijven moet zorgen. Hij zou ook maar heel beperkt ruimte zien voor uitzonderingen op die regel.

De Gegegevensbeschermingsautoriteit toont zich echter ook tevreden. De privacywaakhond ziet juist bevestigd dat hij kan ingrijpen, mits dat de loyale samenwerking met de tegenhangers in andere EU-landen niet schaadt.

Het advies van de advocaat-generaal weegt doorgaans zwaar, al volgt het hof het niet altijd.

Meer uit Buitenland

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

JERUZALEM (ANP) - Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat zeiden Egyptische functionarissen tegen de Wall Street Journal.

1 uur geleden
Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

MADRID (ANP/RTR) - Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij "de nieuwe sociale en culturele realiteit" van Spanje. De prijs werd door het ministerie zelf uitgereikt en had een waarde van 30.000 euro.

2 uur geleden
Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

4 uur geleden
Biden deelt hoogste onderscheiding uit aan Nancy Pelosi

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden deelt vrijdag negentien Medals of Freedom uit. De hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers gaat naar onder anderen Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

4 uur geleden
Politie haalt pro-Palestijnse activisten uit Parijse universiteit

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse politie is binnengetrokken in de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po om de studenten weg te halen die er een pro-Palestijnse actie voeren. De studenten worden in groepen van tien door de agenten naar buiten gebracht. Tientallen studenten waren donderdag gestart met een sit-in en hielden sindsdien de hoofdgebouwen van de universiteit bezet.

4 uur geleden
Russen: Oekraïne trekt zich langs hele frontlinie terug

MOSKOU (ANP/RTR) - Volgens de Russen trekken de Oekraïense strijdkrachten zich terug langs de hele frontlinie in Oekraïne. Russische troepen zouden dit jaar inmiddels 547 vierkante kilometer grondgebied hebben veroverd, zegt de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe.

4 uur geleden
China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

WENCHANG (ANP) - China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.

5 uur geleden