Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies aan EU-hof: erken transgender uit andere lidstaat

Advies aan EU-hof: erken transgender uit andere lidstaat

LUXEMBURG (ANP) - EU-landen moeten een geslachtsverandering erkennen die in een andere lidstaat is geregistreerd. EU-landen zijn wel vrij om zelf regels te maken voor bijvoorbeeld het aangaan van een huwelijk, zo luidt een belangrijk advies aan de Europese rechter.

Inwoners van de Europese Unie hebben het recht om zich vrij in de hele unie te kunnen bewegen, stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Dat geldt dus ook voor transgenders die inmiddels met een ander geslacht te boek staan dan bij hun geboorte is geregistreerd. EU-landen moeten hun nieuwe geslacht en voornaam overnemen, als zij daarom vragen.

Het hof spreekt zich waarschijnlijk over een paar maanden uit, maar laat het advies van de advocaat-generaal vaak zwaar meewegen.

Opsteker

De zaak is aangedragen door een rechtbank in Boekarest. Een geboren Roemeense die zich in het Verenigd Koninkrijk als man had laten registreren, vroeg die rechtbank om die wijziging te verwerken in zijn Roemeense geboorteakte. De Roemeense autoriteiten weigerden dat. De man zou in Roemenië opnieuw een wijziging van zijn geslacht moeten aanvragen. Dat is daar veel moeilijker.

De Roemeense rechter heeft het hof in Luxemburg ook gevraagd of de Europese regels in 2017 nog wel golden voor iemand uit het Verenigd Koninkrijk. Dat had er toen immers al voor gekozen de EU te verlaten. Maar de brexit had indertijd nog niet zijn beslag gekregen, stelt de advocaat-generaal.

Het advies is een opsteker voor meer rechten voor transgender personen. Die zien met name in Oost-Europa nog veel te winnen.

Meer uit Buitenland

Leider Iran stelt dat val Assad Iran niet verzwakt

TEHERAN/MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gezegd dat de val van het door Iran gesteunde regime van Assad in Syrië afgelopen weekend, "Iran en het anti-Israëlische verzet" niet heeft verzwakt. "Islamitisch Iran is sterk en machtig en wordt nog machtiger", aldus de sjiitische geestelijke die sinds 1989 de feitelijke machthebber is.

12 minuten geleden
Acteur Tom Waes uit het ziekenhuis, VRT schort programma's op

ANTWERPEN (ANP) - Acteur Tom Waes heeft het ziekenhuis verlaten en is weer thuis, na zijn ongeluk op de snelweg in Antwerpen-Zuid. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT woensdag gemeld. De omroep schort voorlopig alle programma's met de Vlaamse acteur en presentator op, zodat hij zich op zijn herstel kan focussen.

36 minuten geleden
Orbán belt met Poetin over oorlog in Oekraïne

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een telefoongesprek gehad met de Russische president Vladimir Poetin, meldt het Kremlin. Ze zouden onder meer "grondig" van gedachten hebben gewisseld over de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Overgangspremier Syrië roept vluchtelingen op terug te komen

DAMASCUS (ANP) - De overgangspremier Mohammad al-Bashir die Syrië naar een nieuwe regeringsvorm moet leiden, heeft in een gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera vluchtelingen opgeroepen terug te keren. "Ik doe een oproep aan alle Syriërs in het buitenland: Syrië is nu een vrij land dat trots en waardigheid verdient. Kom terug, want we moeten herbouwen, herboren worden en daarbij hebben we de hulp van iedereen nodig."

1 uur geleden
Paus roept op tot 'wederzijds respect' in Syrië

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft tijdens zijn wekelijkse audiëntie opgeroepen tot "wederzijds respect" in Syrië, nu rebellen daar in een bliksemoffensief het regime van Bashar al-Assad omver hebben geworpen. De paus sprak zijn hoop uit dat er een "politieke oplossing" komt in het land, "zonder verdere conflicten en verdeeldheid".

2 uur geleden
WHO: mysterieuze ziekte in Congo mogelijk door malaria

GENÈVE (ANP) - De uitbraak van een mysterieuze ziekte in Congo heeft mogelijk te maken met het malariavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleken tien van de twaalf geteste personen malaria te hebben, al houden artsen er rekening mee dat er meerdere ziektes tegelijk spelen.

2 uur geleden
Oppositie Zuid-Korea komt met 2e motie om president af te zetten

SEOUL (ANP/AFP) - De oppositie in het Zuid-Koreaanse parlement dient zaterdag weer een motie in om president Yoon Suk-yeol af te zetten. Yoon riep 3 december plotseling de noodtoestand uit, maar moest die enkele uren later weer intrekken onder druk van de volksvertegenwoordiging. De oppositie heeft recent vergeefs geprobeerd Yoon af te zetten. In het parlement bleven de parlementariërs van de partij van Yoon weg waardoor het wettelijke quorum voor de stemming niet werd gehaald.

4 uur geleden