Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: 833 miljoen euro nodig voor digitale veiligheid

Advies: 833 miljoen euro nodig voor digitale veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zou nog eens 833 miljoen euro moeten uitgeven aan de digitale veiligheid van Nederland. Dat adviseert de Cyber Security Raad. Die wil ook dat de top van het komende kabinet zich ermee gaat bemoeien, want "de cyberweerbaarheid van ons land moet chefsache zijn". Volgens de raad staan "onze digitale veiligheid en digitale autonomie" onder druk. Het bedrag van 833 miljoen komt bovenop het geld dat de overheid nu al in cyberveiligheid steekt.

De Cyber Security Raad, die de overheid gevraagd en ongevraagd kan adviseren over digitale veiligheid, zegt dat er gaten zitten in de Nederlandse verdediging tegen zowel georganiseerde misdaad als tegen cyberspionnen. Die vormen "een permanente dreiging".

De Raad adviseert om niet een minister voor Digitale Zaken te benoemen, zoals sommige politieke partijen willen, maar om meerdere betrokken ministers te laten samenwerken in een "onderraad". Daarin zouden ze samen besluiten kunnen nemen. In die raad zouden bijvoorbeeld de ministers van Economische Zaken, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Defensie en Infrastructuur kunnen zitten, met de minister-president als voorzitter. "Wij zijn niet voor een enkele minister voor Digitale Zaken, omdat het in de praktijk niet kan werken. Digitaal zit in alle departementen, de hele samenleving digitaliseert. Je kunt in een onderraad ook mensen van buiten vragen om mee te praten", aldus oud-minister Tineke Netelenbos, een van de leden van de Cyber Security Raad. Zulk overleg kan stroperig zijn, beaamt ze, "maar nu is het helemaal stroperig omdat iedereen zijn eigen gang gaat".

Belangrijke rol

De raad wil ook dat ambtenaren van verschillende ministeries bij elkaar worden gebracht om de ministers in de onderraad te adviseren. Netelenbos: "Departementen hebben moeite met samenwerken. Door zo'n koepel worden ambtenaren gedwongen om samen te werken."

In het advies schrijft de raad dat ruim 14 miljoen euro per jaar extra naar het Openbaar Ministerie zou moeten gaan. "De raad ziet enerzijds de belangrijke rol van het Openbaar Ministerie bij die bestrijding, en anderzijds dat er echt meer geld naar het OM moet om die rol met verve te vervullen", zegt OM-topman Gerrit van der Burg in een reactie. Volgens Van der Burg moeten "criminele spelers" ervan overtuigd raken dat ze gepakt kunnen worden, om de samenleving "echt cyberweerbaar" te maken.

Meer uit Binnenland

Douane onderschept iets minder coke in afgelopen halfjaar

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.

1 uur geleden
Voedingscentrum waarschuwt voor gebruik afslankmedicatie

DEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.

6 uur geleden
Kamer neemt woningwet aan die ook voorrang statushouders verbiedt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

6 uur geleden
VNG 'buitengewoon teleurgesteld' dat Kamer voor asielwetten stemt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.

6 uur geleden
UNICEF: impact asielwetten op kinderen is ingrijpend

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.

6 uur geleden
Verdachte situatie in Roosendaal ten einde, man uit huis gehaald

ROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.

10 uur geleden
Officiële hittegolf over, in De Bilt niet warmer dan 22,0 graden

HOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.

10 uur geleden